Han räddade Johnny från säker död

NYHETER

Johan Matti heter den man hjälpte Johnny efter att han utsattes för "spärrånaren". I kvällens Efterlyst träder han nu fram och återförenas för första gången med Johnny sedan den ödesdigra kvällen i september förra året.

– Det är så otroligt att du kom ner till mig, säger Johnny till Johan i programmet

Övervakningsbilderna från kvällen visar hur Johnny faller handlöst ner på tunnelbanespåret vid Sandsborgs station och blir liggandes där. En man klättrar ner till Johnny men istället för att hjälpa honom tar han Johnnys plånbok och lämnar honom sedan liggandes där han riskerar att dö.

Hoppade ner på spåret

Många förfasades av bilderna på den hänsynslösa "spärrånaren" men men historien har även en ljusare sida. Efter att tunnelbanetåget kom och körde över Johnny hoppade Johan Matti, 32, ner till Johnny som låg under tåget för att hjälpa honom, och väntade sedan där med honom ända till räddningstjänsten anlände.

I kvällens Efterlyst träder Johan Matti fram för första gången när han återförenas med Johnny för första gången sedan den ödesdigra septemberkvällen, och det blir ett känslosamt möte.

– Det är så otroligt att du kom ner till mig. Det är så stort att jag har inte ord för vad det betyder och vad det är värt för mig, säger Johnny till Johan i programmet.

”Så jävla underbart”

Tårarna flödar från både Johnny och Johan när de omfamnar varandra.

– Det är så jävla underbart det du har gjort. Tack för hjälpen, säger Johnny.

Johans hjälteinsats har också spelat en stor roll för Johnnys anhöriga.

– Du har hjälpt mig otroligt mycket i min bearbetning i det här. Att du fanns där för honom, säger Johnnys sambo Louise till Johan.

Johnny håller nu på att bli nästan helt återställd efter de skador han fick när han kördes över, förutom fyra tår som han tvingades amputera.

Johan Mattis civilkurage har gjort att han nu har nominerats som en av fyra till Efterlysts Agera-pris som ges till personer eller grupper som har gjort ett hjältemodigt ingripande för någon annan.

Han har chans att vinna 100 000 kronor.

Daniel Ivarsson