”Hela baletten är ett horhus”

1 av 2 | Foto: AP
”När jag fortfarande dansade på teatern blev jag ständigt ombedd att gå till sängs med oligarker”, säger Anastasia Volochkova.
NYHETER

Balettkriget på den anrika Bolsjojteatern har chockat omvärlden.

Efter syraattacken och maktstriderna kommer nu nästa skandal:

– Hela baletten är ett stort horhus, säger den tidigare dansaren Anastasia Volochkova.

Den tidigare konstnärliga ledaren vårdas med svåra brännskador. En stjärndansare riskerar tillsammans med två kumpaner 12 års fängelse för syraattacken.

Balettsäsongen på den anrika Bolsjojteatern i Moskva hittills varit ett mörkt drama.

Nu träder ytterligare en dansare fram och vittnar om skräcken bakom ridån.

"Ombedd att gå till sängs med oligarker"

Den tidigare dansaren Anastasia Volochkova anklagar balettens generaldirektör för att ha gjort hela teatern till en stor bordell.

– För tio år sedan, då jag fortfarande dansade på teatern, blev jag ständigt ombedd att gå till sängs med oligarker, säger hon i en radiointervju med Russian News Service.

2003 sparkades hon från baletten - enligt henne själv berodde det på att hon "visste för mycket".

– Kvinnorna tvingades följa med till stora middagsbjudningar och varnades i förväg att det förväntades att de skulle ha sex efteråt, säger hon i intervjun.

Hotade med uteslutning

Om de vägrade uteslöts de från baletten.

– De fick höra att de inte fick följa med på turnéer eller ens uppträda på Bolsjojteatern, säger hon.

Generaldirektören Anatoly Iksanov frågades ut om anklagelserna vid en presskonferens på teatern i förrgår.

Enligt honom är Volochkova skräckberättelse "galenskaper".

– Jag kommenterar inte smutsigheter och galenskaper, sa han enligt BBC.

Vänt sig till Putin om hjälp

Nyligen skrev fler än 300 anställda på baletten ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin om den senaste tidens skandaler.

De anställda menar att stjärndansaren Pavel Dmitrichenko, som står åtalad för syraattacken mot den konstnärliga ledaren Sergei Filin i januari är oskyldig. Enligt dem pressas han för att erkänna ett brott han inte begått som ett led i en konspiration som kan sträcka sig ända upp i ledningen.

FAKTA

Balettkriget på Bolsjojteatern

15 januari: Bolsjojteaterns konstnärlige ledare Sergei Filin, 42, attackeras när han är på väg hem från jobbet på den ryska nationalscenen för opera i Moskva. En maskerad man kastar syra i hans ansikte och flyr sedan.

7 februari: Balettens generaldirektör Anatolij Iksanov pekar ut den berömda dansaren Nikolaj Tsiskaridze som den som attackerat Filin. Tsiskaridze anklagas för att ha ”galna ambitioner” och sägs ha gjort sig av med konkurrenter tidigare, bland annat genom att läcka nakenbilder. Stjärnan har också tidigare nämnts som en tänkbar efterträdare till Filin. Han nekar till alla anklagelser.

10 februari: Nikolaj Tsiskaridze anklagar den attackerade Sergei Filin för att bluffa om attacken. Han säger att det är en fejk, iscensatt enbart för att bli av med honom från den anrika baletten. Anklagelsen kommer efter att Filin ställt upp på intervjuer vid den specialistklinik i Tyskland där han vårdas för brännskador i ansiktet.

5 mars: Balettdansören Pavel Dmitrichenko grips av polis tillsammans med två andra män. Han misstänks ha lejt dem för att kasta syra i Filins ansikte.

6 mars: Pavel Dmitrichenko erkänner: ”Jag är hjärnan bakom attacken”. Men Sergei Filin tror att fler inom Bolsjojteatern har konspirerat mot honom.

13 mars: Fler än 300 anställda vid baletten tar Pavel Dmitrichenko i försvar. I ett öppet brev till president Vladimir Putin skriver de att anklagelsen är "absurd" och att erkännandet tvingats fram.

ARTIKELN HANDLAR OM