EU varnar för frukt & grönt

Storsäljarna innehåller rester av bekämpningsmedel

1 av 2
GOTT Men inte bara nyttigheterVindruvor besprutas med kemikalier i hög utsträckning. Det oroar inte läkaren Sabra Manesh från Stockholm. Hon funderar inte mycket på de bekämpningsmedel som kan finnas i frukt, grönsaker och andra varor. ”Nej, jag tänker inte alls så mycket på det. Men jag köper ekologiskt för min dotters skull”.
NYHETER

Hälften av våra livsmedel innehåller bekämpningsmedel.

Vindruvor, broccoli och kinakål är några av storbovarna.

– Jag köper ekologiskt och sköljer av frukter för min dotter Leahs skull, ­säger Sabra Manesh, 28.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har i sin årliga ­undersökning tagit 77 000 prover på mer än 500 livsmedel.

I hälften av dem hittades rester av bekämpnings­medel.

– Det är mycket oroande att man kan få i sig de här medlen, säger Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

I undersökningen klarade sig havre sämst. I 5,3 ­procent av de undersökta proverna fanns för mycket bekämpningsmedel.

Färre livsmedel fria

Lever, citrusfrukter och jordgubbar tas också upp som problemvaror, eftersom de både har högt innehåll och spår av flera olika kemikalier i samma prov.

Undersökningen visar att det är färre livsmedel som är helt fria från ­bekämpningsmedel än tidigare år.

– I år har man ändå valt varor som inte är extremt besprutade. Ändå får man det här resultatet, säger ­Johanna Sandahl.

Vindruvor besprutas mer än många andra frukter och grönsaker, med medel som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. I undersökningen visar över hälften av alla tester på betydande spår av kemikalier. I 198 prover på druvor från Indien hade mer än hälften värden över de tillåtna.

Köper ekologiskt

Läkaren Sabra Manesh, 28, handlar ekologiska ­frukter och grönsaker. I produktionen av dem får inga bekämpningsmedel användas.

– Det är inte så att jag oroas och tänker på det. Jag gör det för min dotter Leahs skull, men orkar inte skölja så noga.

På Livsmedelsverket tycker man inte att konsumenter behöver vara oroliga. Många halter är trots allt låga, menar man.

– Att man hittar rester i fler livsmedel kan bero på förfinade tester. I många fall rör det sig om så låga halter, äter man ett äpple får man knappt i sig något ändå, säger Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket.

FAKTA

Livsmedlen som toppar gifttestet

Siffran anger i procent ­andelen av proven som hade för höga värden.

1. Havre 5,3

2. Sallad 3,4

3. Jordgubbar 2,8

4. Persikor 1,8

5. Äpplen 1,3

6. Päron 1,3

7. Tomater 1,2

8. Purjolök 1,0

9. Kål 0,9

10. Råg 0,2

I studien fokuserade Euro­peiska myndigheten för livsmedelssäkerhet särskilt på äpplen, vitkål, purjolök, sallad, mjölk, persikor, päron, spannmål, jordgubbar, fläskkött och tomater.

Speciellt med undersökningen är att man varje år fokuserar på olika livsmedel.

Källa: TT

FAKTA

Kan påverka din fertilitet

Stråförkortningsmedlet ­chlormequat pekas ut som särskilt allvarligt av Naturskyddsföreningen. Det används för bland annat vindruvor, päron och spannmål. Medlet misstänks påverka reproduktionsförmågan hos djur och människor.

Naturskyddsföreningen ­menar också att kombinationen av flera olika kemikalier är ­oroande, då det inte är klarlagt hur de fungerar tillsammans.

– Det är inte alls säkert att ett plus ett blir två, det kan lika gärna bli tusen, säger vice ordförande Johanna Sandahl.

FAKTA

Så undviker du att få i dig gifter

1 Köp ekologiska varor. I produktionen av dessa får inga bekämpningsmedel ­användas, varken i Sverige ­eller utomlands.

2 Köp svenska varor. Att ­köpa svenskt behöver inte vara en garant för ­kemikaliefria produkter, men svenska regler och lagar går ­ofta längre än i många andra länder.

3 Skölj dina frukter och grönsaker. Alla rester blir inte avsköljda, men de gränsvärden som finns är satta för osköljda produkter. I vindruvor går bekämpningsmedlen in i frukten och det går inte att skölja bort dem.

Källa: Naturskydds­föreningen, Livsmedelsverket

ARTIKELN HANDLAR OM