Ja! Det var bättre förr

1 av 3
NYHETER

Förra året njöt vi av rekordvärmen – i år pulsar vi fram i snö.

Enligt SMHI behåller vintern järngreppet om hela Sverige.

– Generellt får vi minusgrader hela veckan, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Trots vårdagjämning lyser våren med sin frånvaro i nästan hela landet. Bilderna här intill är tagna i Hagaparken i Stockholm. På den ena njuter några vårfirare i solen – på den andra, ett år senare, traskar en hundägare fram i minusgrader.

Enstaka plusgrad

Enligt SMHI är Sverige just nu inbäddat i ett arktiskt högtryck. Och kylan kommer att stanna kvar åtminstone så länge som prognoserna sträcker sig.

– Det kommer att vara kallt både på nätterna och om dagarna. När solen tittar fram kommer vi att få någon enstaka plusgrad, annars blir det minusgrader i hela landet, säger Johan Lundgren.

Kallare än normalt

Annat var det i mars förra året, då flera värmerekord slogs. Den 22 mars i fjol uppmättes 19 grader i Uppsala. I går låg temperaturen på omkring minus 5 grader, enligt SMHI.

I slutet av mars förra året steg temperaturen till över 20 grader på många håll och på sju stationer slogs mer än hundraåriga värmerekord.

– Generellt kan man absolut säga att det är kallare än normalt just nu. Den kalla luften som har legat här ett tag är svår att få bort. Vi kan vänta oss en fortsatt kall men torr period, säger Johan Lundgren.