Läkare förgrep sig på sina patienter

41-årige läkaren dömd till fängelse i hovrätten

Foto: P-O SÄNNÅS
Den misstänkte läkaren under förhandlingarna i tingsrätten.
NYHETER

Den 41-årige läkaren förgrep sig sexuellt på tio kvinnliga patienter i tjänsten.

Han dömdes till två års fängelse i tingsrätten.

I dag fastställde Svea Hovrätt domen mot läkaren.

I fyra dagar har Aftonbladet granskat Sveriges 33 värsta läkare och vilka konsekvenser deras agerande fått för patienterna.

En av dem var en 41-årig manlig allmänläkare som arbetade på olika vårdcentraler i Mellansverige, när han 2008-2010 förgrep sig sexuellt på sina patienter. Tio kvinnor blev hans offer.

En av dem var lindrigt förståndshandikappad.

Tillsagda att klä av sig

Kvinnorna hade olika besvär, som knäsmärta, hosta, ledbesvär. Men oavsett vad de sökte för så fick de underliven och brösten "undersökta" av läkaren. De blev tillsagda att klä av sig alla kläder och lägga sig på bristen.

I stället för att undersöka kvinnornas åkommor så stack läkaren in sina fingrar i deras vaginor, tog skamgrepp på dem och klämde dem på brösten.

I maj 2012 dömdes läkaren i Eskilstuna tingsrätt till två års fängelse för sexuellt ofredande av tio patienter vid totalt 19 tillfällen samt till att betala skadestånd på mellan 5 000 och 55 000 kronor till kvinnorna. Han överklagade till Svea Hovrätt.

Under torsdagen kom domen från hovrätten. Påföljden på två års fängelse kvarstår. Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast så att åtalet för sexuellt ofredande gentemot en målsägande ogillas. Kvinnan sökte för knäsmärta när läkaren tryckte sin hand mot hennes sköte. Även skadestånden ändrades i två fall.

”Märkligt beteende”

I augusti drog Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd in läkarens legitimation interimistiskt och i februari förlängdes beslutet med sex månader tills domen från Svea Hovrätt vunnit laga kraft.

Ann-Christine Nilsson, gynekolog och överläkare på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, anlitades som medicinsk expert av tingsrätten.

Hon säger om läkarens agerande till Aftonbladet:

–  Det var ett märkligt beteende. Jag fann inte något medicinskt syfte med undersökningarna som han gjorde. De var helt obefogade och syftade inte till att komma framåt i diagnosticeringen. Det var kränkande för kvinnorna.