Englas familjs får inget skadestånd

Stämde staten på 1,8 miljoner kronor 2012 - ska betala statens rättegångskostnader

NYHETER

Englas familj får inga pengar av staten. Det beslutade Stockholms tingsrätt idag.

Familjen hade krävt 1,8 miljoner kronor i skadestånd för polisens misstag - men nu krävs istället Englas mamma Carina Höglund på hundratusentals kronor.

– Jag vill inte bli av med mitt hus för det här, säger hon.

I september 2012 lämnade mördade Engla Höglunds familj in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Familjen krävde skadestånd för de misstag som polisen begick i samband med utredningen av mordet på Pernilla Hellgren år 2000, ett mord som Anders Eklund senare dömdes för.

Trots att Anders Eklund var en välkänd sexbrottsling och att tips kommit in om att han mördat Pernilla Hellgren gick polisen aldrig vidare med uppgifterna.

– Hade de skött sitt arbete hade min dotter aldrig mördats av Anders Eklund, sa Carina Höglund till Aftonbladet när stämningsansökan lämnades in i september 2012.

Flera brister i förundersökningen

I samband med Englamordet utredde Rikspolisstyrelsen polisens arbete kring Pernilla Hellgrens död. RPS påpekar flera brister i förundersökningen. Bland annat fanns ett beslut om "topsning" av Eklund - ett beslut som inte hade förverkligats när Engla mördades 2008.

När Stockholms tingsrätt i dag, torsdag, meddelade sitt beslut var besvikelsen påtaglig hos de anhöriga.

– Jag tycker att det här är helt sjukt, säger Englas mamma Carina Höglund.

– Det är en väldigt kort motivering. Tingsrätten menar att det inte är styrkt att Anders Eklund hade kunnat bli dna-testad och lagförd för mordet på Pernilla Hellgren tidigare än vad som skedde. Men det står klart och tydligt i Rikspolisstyrelsens rapport, säger advokat Veronica Johansson.

Ska betala statens rättegångskostnader

Justitiekanslern (JK), som företrädde staten, medger att misstag begicks under utredningsarbetet - men har hela tiden motsatt sig skadeståndskraven.

Tingsrätten dömer även familjen att betala statens rättegångskostnader på 40 000 kronor. Med övriga kostnader för processen är Camilla Höglund nu skuldsatt med hundratusentals kronor.

– Det blir väl att jag ska betala 270 000 kronor med egna pengar, säger hon.

Familjen ska nu ta ställning till om domen ska överklagas.

– Jag känner att jag skulle vilja överklaga det här. Men då blir det ju ytterligare kostnader och det tror jag inte att jag vågar ta. Jag vill inte bli av med mitt hus för det här, säger Carina Höglund.