Svenska kurder hoppfulla om fred

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Aso Saleh, pressansvarig vid Kurdiska riksförbundet.
NYHETER

Kurderna i Sverige gläds i dag åt PKK-ledaren Öcalans utlysning om vapenvila mellan PKK och Turkiet.

Det finns fortfarande en hel del hinder på vägen men dagens besked inger trots allt ett hopp om fred.

– Inte bara kurder, utan alla människor som bryr sig om mänskliga rättigheter kan vara glada idag, säger Aso Saleh vid Kurdiska riksförbundet.

PKK:s ledare Abdullah Öcalan utlyste i dag omedelbar vapenvila i ett historisk uttalande i samband med firandet av det kurdiska nyåret i staden Diyarbakir, den största kurdiska staden i Turkiet.

– En ny era gryr för att låta politiken i stället för vapnen att blomstra. Vi har nått en punkt där våra vapen borde tystas och där våra väpnade styrkor borde dra sig tillbaka från Turkiet, skrev Öcalan i det brev som lästes upp framför det kurdiska folket.

De turkiska myndigheterna välkomnar beskedet och den turkiska inrikesministern Muammer Guler hyllar det som stod i Öcalans brev.

– Det är ett språk om fred och vi måste nu se till att det blir till handling, säger Muammer Guler, enligt AFP.

”En vilja hos båda sidor”

Och även här hemma i Sverige har beskedet tagits emot med stor glädje i dag. Det har visserligen funnits försök till fredsprocesser förut, men den här gången tror Kurdiska riksförbundet att viljan att få fram en fredlig lösning är särskilt stor.

– På grund av händelserna i Mellanöstern finns det den här gången en vilja från båda sidor, både den turkiska regeringen och PKK, att verkligen få till en vapenvila. Jag tror att vi kommer att få se bra resultat den här gången, säger Aso Saleh, pressansvarig vid Kurdiska riksförbundet.

Att Abdulllah Öcalan valde att utlysa vapenvilan just i dag, kring festligheterna vid det kurdiska nyåret Newroz, tror Aso Saleh beror på att han helt enkelt ville nå ut till så många människor som möjligt samtidigt.

– Hundratusentals kurder hade samlats där i dag. Men inte bara kurder, utan alla människor som bryr sig om mänskliga rättigheter kan vara glada idag, säger han.

”Vill leva tillsammans i fred”

Trots glädje och hopp om fred finns det fortfarande möjliga käppar som kan komma att kastas in i hjulet, tror Aso Saleh.

Fredsförhandlingarna kan komma att stoppas om det begås attentat mot högt uppsatta PKK-anhängare liknande det i Paris i januari, då tre kvinnliga representanter från PKK mördades.

– Både det kurdiska och det turkiska folket vill ha fred men det är många saker som måste hända i framtiden, säger Aso Saleh, och pekar på det faktum att kurderna vill ha rätt till eget självbestämmande.

Vad tror du händer om fredsprocessen misslyckas?

– Då tror jag att kriget börjar igen. Och då kommer man än en gång att få vänta många år på att något liknande det här skulle kunna hända igen. Men jag hoppas att kurderna ska få sina rättigheter. De vill kunna leva sida vid sida med sina bröder och systrar i Turkiet. De vill leva tillsammans i fred och ro.