Storbrand på naturbruksskola

1 av 3 | Foto: P-O SÄNNÅS
NYHETER

70 kor dog i en storbrand på Järna naturbruksgymnasium i natt.

– När vi kom till platsen brann det i princip i hela den stora ladugårdsbyggnaden, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Larmet om branden på naturbruksgymnasiet på Nibble gård i Ytterjärna kom vid 02.30 och när räddningstjänsten kom till platsen var ladugården övertänd.

70 mjölkkor döda

Fem polispatruller, totalt nio poliser, fick hjälpa till att evakuera får och hästar från en närliggande byggnad.

Många kor sprang också omkring lösa i området.

70 mjölkkor dog i branden som fortfarande var utom kontroll strax före klockan fyra då brandmän från minst sex stationer bekämpade elden.

– Vi har inget hopp om att släcka den. Däremot verkar två andra byggnader med verkstad, lektionssalar, stall och höupplag klara sig, sa Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund vid 04-tiden.

Vid 07-tiden hade hela den stora gården brunnit så pass att den ramlat ihop och man har dragit ner på insatserna.

– Nu är det mer eller mindre bara bevakning så att det inte sprider sig, det är bara en tankbil med två personer kvar på plats, säger Roger Magnusson.

"Svårt att se var den startat"

Vad som orsakat branden är ännu oklart.

– När vi kom till platsen brann det i princip i hela den stora ladugårdsbyggnaden, då är det svårt att ens se var det startat.

Gården ägs av Nibblestiftelsen som driver den biodynamiskt med huvudinriktning på mjölkproduktion. Mjölken levereras till Järna Mejeri som ligger på gården och producerar ost, smör, yoghurt och färskmjölk.

På området finns också trädgårdsverksamhet, bageri, såg och naturbruksgymnasiet.

I Ytterjärna med omnejd finns en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter förutom Järna Naturbruksgymnasium även ett kulturcentrum, Vidarkliniken, Örjanskolan, Rudolf Steiner Seminariet samt Saltåkvarn.

Inga människor ska ha kommit till skada.

TT