Finansminister har lämnat Ryssland

José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommissionen, och den ryske premiärministern Dmitry Medvedev under mötet i Moskva.
NYHETER

Hjälp från Ryssland har uppgivits vara Cyperns plan B.

Nu har landets finansminister, Michalis Sarris, lämnat Moskva efter två dagar av samtal.

Men enligt uppgifter ska ingen överenskommelse nåtts.

Parlamentet i Cypern röstade nej till en engångsskatt på banktillgångar – förutsättningen för ett räddningspaket från EU och IMF. Då lovade Europeiska centralbanken att bankerna skulle hållas flytande i väntan på en lösning. Senare meddelade ECB att Cypern måste ha presenterat en lösning på måndag – annars överges landets banker.

Lämnade Moskva i dag

Tidigare i veckan uppgav Cyperns president Anastasiades kansli att han haft ett "konstruktivt" telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin.

Cyperns plan B ska vara ryska miljarder och ryska medier spekulerade i möjligheten att presidenten söker rysk hjälp i jakten på alternativ finansiering.

Finansminister Michalis Sarris reste till Ryssland, men lämnade i dag Moskva efter två dagar av samtal, uppger en diplomatkälla, enligt TT-AFP.

Ingen överenskommelse

Sarris har tidigare lovat att stanna till en överenskommelse gjorts, men enligt Reuters har ingen sådan nåtts.

De ryska investerarna är "inte intresserade" av Cyperns naturgasreserver, enligt ryske finansministern Anton Siluanov enligt Reuters.

– Vad den ryska sidan beträffar är samtalen över, säger han till journalister i Moskva.

Finansminister Sarris sa till cypriotisk tv i går att han inte sökte nya lån från Moskva, men att han hoppades på investeringsmöjligheter.

– Det finns inte mycket tid, innan helgen är över måste vi veta var vi står och se om vi kan hitta den bästa lösningen. Vi kommer att stanna i Ryssland så länge det är nödvändigt, sa Sarris i går, enligt AFP.

Ryssland har tidigare riktat kritik mot EU för det planerade krispaketet till Cypern.

ARTIKELN HANDLAR OM