Turister kidnappade i Egypten

Foto: AFP
NYHETER

Två turister – en norsk kvinna och en israelisk man – har kidnappats i Egypten.

Nu pågår förhandlingar med kidnapparna, uppger VG.

Sex beväpnade beduiner ska ha tagit kontroll över turisternas bil när de färdades mellan egyptiska turiststaden Taba, nära gränsen till Israel, och Dahab. Sedan ska turisterna ha tvingats in i en lastbil.

Det rör sig om en israelisk man och en norsk kvinna, uppger AFP.

Norska UD bekräftar

Norska utrikesdepartementet bekräftar för nyhetsbyrån NTB att en norsk medborgare blivit kidnappad i Sinaiöknen, skriver Verdens Gang. UD vill inte lämna några ytterligare detaljer om händelsen eller kvinnan, men egyptisk polis uppger att hon är 31 år gammal, skriver AFP.

Enligt uppgifter till VG ska den norska kvinnan själv har lyckats ta kontakt med norska ambassaden i Kairo och berättat om kidnappningen.

– Vi tar situationen på största allvar. UD har nu tillsammans med relevanta myndigheter mobiliserat de resurser som behövs för att hantera situationen, sa en norsk UD-talesman, enligt TT-NTB.

Nyhetsbyråerna uppger att israeliska UD också står i kontakt med den kidnappade mannens familj liksom med egyptiska myndigheter.

Flera kidnappningar

En källa uppger att gärningsmännen vill byta gisslan mot två stammedlemmar som gripits för innehav av ett stort parti narkotika, skriver TT-NTB. Inget tyder i nuläget på att motiven bakom kidnappningen är politiska.

En parlamentsledamot uppger för tv-kanalen Channel 2 att förhandlingar pågår med kidnapparna, skriver VG.

En rad turister har förts bort av beduiner i Sinai sedan Mubarakregimen störtades 2011. Oftast brukar gisslan släppas inom ett dygn. Beduinernas krav brukar vara att få familjemedlemmar frisläppta ur fängelse, enligt nyhetsbyråerna.

Den senaste tiden har flera personer kidnappats på Sinaihalvön och norska UD har avrått från resor dit.

Bara för några veckor sedan – den 7 mars – kidnappades två brittiska turister av beduiner, men de släpptes fria bara några timmar senare efter förhandlingar med myndigheter, skriver AFP.