Anders Borg: ”Jag blev väldigt förvånad över uttalandet”

Tycker att Billströms utspel var ett misstag

Foto: LOTTE FERNVALL
I "Skavlan" pratade Anders Borg även om sin kristna tro.
NYHETER

Tobias Billströms uttalande om ”blonda och blåögda” har mötts av hård kritik.

Och chockade även Anders Borg.

I kvällens ”Skavlan” berättar finansministern om sin kollegas utspel. 

– Jag blev väldigt förvånad över uttalandet måste jag säga, säger han i programmet.

När Fredrik Skavlan frågar Anders Borg om veckans turer i regeringen framhåller han att han tycker att Tobias Billströms uttalande i DN, att de som gömmer flyktingar inte är blonda och blåögda, var ett misstag.

– Det är klart att vi som ständigt gör intervjuer då och då uttalar något på ett klumpigt, dumt och felaktigt sätt. Jag vet att Tobias Billström inte är rasist, men jag vet att det har väckt starka känslor och det har jag stor förståelse för, säger han.

Han berättar att regeringen diskuterat ärendet under ett sammanträde i veckan.

– Tobias var väldigt tydlig över hur tråkigt han tyckte att det var och hur ledsen han var över att ha gjort fel och jag vet att det har berört honom väldigt djupt känslomässigt.

Kärleksbudskapet viktigast

Anders Borg berättar också i programmet om sin kristna tro och framhåller hur viktigt det är att förstå att människor gör misstag.

– För mig är det just tanken på kärleksbudskap; att vi ska acceptera att människor gör fel och att vi ska förlåta varandra, som är en viktig utgångspunkt.

Han blev kristen i vuxen ålder, efter att redan som 18-åring gått ur Svenska kyrkan. Men någon drastisk vändpunkt i livet var det inte tal om.

– Det var ingen frälsningsupplevelse direkt. Det var en del händelser i vår familj som gjorde att jag kom att tänka mycket på den här typen av frågor. Jag sitter inte och läser bibeln eller går mycket i kyrkan utan det är mer en trygghet med det här kärleksbudskapet: förlåtelsen, att misstag kan göras och att man på något sätt accepterar varandra, säger han.

”Skavlan” sänds klockan 21 i kväll i Svt1 och gästas förutom av Anders Borg av Mia Skäringer, Michael Palin från Monty Python och handbollsspelaren Gro Hammerseng.