Hans skuld: 926 miljoner

Porrkungen Berth Milton är skyldig staten mest pengar

1 av 2 | Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
betalar inte tillbakaDen svenske porrkungen Berth Milton är skyldig staten närmare en miljard kronor. Kronofogden har samarbetat med spanska kollegor för att komma åt honom – utan att lyckas. Den här bilden är tagen för sex år sedan när Bert Milton lämnade krogen East i Solna.
NYHETER

Porrkungen Berth Milton, 57, är skyldig den svenska staten nästan en miljard.

Men Kronofogden har bara lyckats driva in 32 586 kronor – och i ­december i år börjar skulderna skrivas av.

– Resultatet har inte ­varit så där lysande, säger Maria Becht på Kronofogdemyndigheten.

Berth Milton är svensken bakom porrjätten Private. Efter ett beslut om inkomsttaxering 2001 har han ­processat om sina skatteskulder i flera omgångar. Statens rekordstora fordran på honom är nu uppe i nästan en miljard kronor. Den 7 mars i år låg skulden på ­cirka 926 miljoner kronor.

Stora tillgångar

Milton flyttade till Spanien 1989, men bodde och verkade, enligt Skatteverket, i Sverige under slutet av 1990-talet. Därav beslutet om inkomsttaxering och skattetillägg.

2009 inledde Kronofogden ett samarbete med sina spanska kollegor i hopp om att komma åt Milton.

Den 15 november 2010 kom svaret från de spanska myndigheterna: Det finns ingenting att mäta ut.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att Berth Milton har stora ekonomiska tillgångar som är fullt möjliga att driva in.

Drev in pengar

När Kronofogden skickade sin förfrågan till Spanien 2009 tog porrkungen ut en lön på 311 000 euro samt fick en bonus på 139 000 euro. Året efter fick han, enligt ­företagets årsredovisning, en lön på 311 000 euro. Han hade även en prestations­bonus.

Under 2010 ägde Berth Milton 43,5 procent av aktierna i sitt porrimperium Private media group. 2009/2010, när Krono­fogden skickade sin för­frågan till Spanien, omsatte företaget drygt 23 miljoner euro.

Men den svenska staten har inte fått ett enda öre, fram tills för några veckor sedan.

Då lyckades man driva in 32 586 kronor av en 67-årig affärsman i Stockholm. ­Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en obetald skuld till Berth Milton. Huruvida det finns fler oreglerade skulder som kan övertas av staten vill Kronofogden inte uppge.

Företaget Private media group är noterat på Nasdaqbörsen i New York. Men trots porrkungens aktieportfölj, miljonlöner och bonusar står Kronofogden handfallen.

– Vi kan begära bistånd med verkställighet inom EU och den möjligheten använder vi oss av, men vi kan ­inte göra något själva, säger Maria Becht, chef för det behöriga myndighets­teamet som handlägger Kronofogdens förfrågningar till utlandet.

Kan preskriberas

Och medan Kronofogden tittar på närmar sig tiden för fordringarnas preskription. Den sista december i år börjar Berth Miltons skulder att skrivas av – till att börja med en skuld på 40 miljoner kronor.

Nästa år preskriberas ­ytterligare några stora poster på omkring 450 miljoner kronor och efter nyårsafton 2016 försvinner porrkungens resterande mångmiljonskulder.

Beslutet kom 2001

Porrkungen Berth Miltons rekordstora skatteskuld ­härrör från ett beslut 2001 om inkomsttaxering och skattetillägg för åren 1996–2000

Berth Milton överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsdomstolen, men vann endast bifall avseende inkomståret 2000. De övriga fyra åren var han skattepliktig enligt domen. Milton överklagade till kammar­rätten som endast fast­ställde länsrättens dom. Slutligen klagade han till Högsta förvaltningsdomstolen, men fick inget prövningstillstånd.

Så mycket motsvarar skulden

Enligt vårdförbundet är en sjuksköterskas medellön i Sverige 2013 cirka 28 000 kronor i månaden. Om porrkungen Berth Milton betalar sin skuld till den svenska staten skulle 2 755 sjuk­sköterskor kunna anställas i ett år för pengarna.

Skolverket uppger att medelkostnaden per inskrivet barn i förskolan var 122 300 kronor under 2011. Det innebär att man skulle kunna inrätta 7 571 nya platser för Miltons pengar.

Snittmånadslönen för en grundskollärare 2011 var 26 677 kronor, enligt Lärarförbundet. Det innebär att Sveriges kommuner skulle kunna anställa 2 892 nya ­lärare i ett år för porr­pengarna.

Källor: Skolverket, Lärar­förbundet, Vårdförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM