Löftet: Milt och soligt till påsk

Håll ut – nu vänder iskylan

NYHETER

Iskylan håller fortfarande sitt grepp om Sverige.

Men inte så länge till – meteo­r­ologerna tror på en mild påsk i solens tecken.

– Nu vänder det, sakta men säkert­ blir det varmare för varje dag, säger Martin Hedberg, ­meteorolog på Klart.se.

Årets marsmånad har varit den kallaste på sju år. Och kylan ligger kvar med kalla nätter och klara ­dagar.

Men nu ser det ut att vända, sakta men säkert.

– Med solens hjälp stiger temperaturen och successivt blir det varmare och varmare. För varje dag som går blir dagarna längre och ­solen kommer högre upp på ­himlen, säger Martin Hedberg.

Enligt honom väntar ett högtryck över hela landet.

– Högtrycket ligger över hela Skandinavien och sannolik­heten är stor att det blir fint på många platser. Temperaturen klättrar och stiger någon grad på en ­eller två dagar. Och inte bara i påsk, ­utan dagarna fram till påsk ser det ­också jättefint ut, säger Martin Hedberg.

”Riktigt härligt”

Han räknar med att våren kommer igång i Götaland och delar av Svealand kring månadsskiftet, mitt i påskhelgen.

– När solen ligger på och det är vindstilla kommer det att bli flera plusgrader. Under dagtid kan det bli riktigt härligt väder, säger ­Martin Hedberg.

Enligt prognosen för påsk­helgen finns det solchanser i hela landet och även möjlighet till flera plusgrader på sina håll.

Norrland är solsäkrast

I södra Sverige kan temperaturen stiga till åtminstone fem plusgrader.

Enligt SMHI är det dock Norrland som är solsäkrast under hela påskhelgen.

Generellt över landet ser det ut som att påskafton och påskdagen kommer att vara varmast.

– Det kommer att vara fortsatt kalla nätter, men solen orkar värma upp under dagen. Det är mestadels svaga vindar, så om man får se ­solen kommer det vara skönt väder i påsk, säger Sandra Andersson på SMHI.

FAKTA

Så blir påskvädret

Skärtorsdagen Klart väder på många håll, lokalt kan det förekomma lite lätt snöfall framåt dagen. Det ligger ett snöområde öster om Sverige som kan röra sig in över den östra delen av landet, över Gotland och även vid kusten över Götaland och Svealand. Varmast blir det i östra Svealand, upp mot 4–5 plusgrader.

Långfredagen Börjar med klart väder och tidvis molnigt väder. I Norrland är det störst solchanser. Flest plusgrader blir det i Götaland och Svealand, där rör det sig mellan 0–3 plusgrader. 

Påskafton I Norrland finns det chans för soligt väder. Vid kusten blir det någon plusgrad, annars mellan minus 5 till 0 ­grader i Norrland.  Plusgraderna går från Skåne till de allra syd­ligaste delarna av Norrland. Den som vill ha plusgrader ska befinna sig i Svealand, Götaland och längst norrlandskusten.

Påskdagen Risk för snöfall i västra Götaland och västra Svealand. Götaland och Svealand får växlande molnighet ­under morgonen, sen framåt dagen ser det ut att bli ganska soligt. Över Norrland är det soligast.

Annandag påsk Vädret fortsätter på ungefär samma sätt som under söndagen. Även ­annandag påsk bjuder på ­växlande molnighet – med sol i större delen av landet.

ARTIKELN HANDLAR OM