Demonstrationer i Malmö i dag

Foto: SCANPIX
Demonstrationer i Malmö
NYHETER

Runt 20 anhängare till den antimuslimska organisationen Swedish Defense League genomförde en manifestation i Malmö i dag.

Motdemonstranterna var långt många fler – drygt tusen stycken.

Två personer har gripits av polis.

En liten grupp om cirka 20 personer från den antimuslimska organisationen Swedish defence league manifesterade under lördagseftermiddagen på Stortorget i Malmö mot vad man kallar "politisk islam".

Fler motdemonstranter

Enligt TT:s reporter var det omöjligt att höra vad någon av dem sa eftersom de i princip var inkapslade bakom de många poliserna.

Vid 14.30-tiden hade manifestationen genomförts och anhängarna hade lämnat platsen.

Drygt tusen motdemonstranter dök upp på torget.

Det var två olika motdemonstrationer som hade planerats, den ena med polisens tillstånd och med Vänsterpartiet som arrangör, den andra med sympatisörer till nätverket Antifascistisk aktion och utan tillstånd.

– Att så många människor sluter upp i den antirasistiska kampen en dag som denna inger hopp. Vi kommer aldrig att låta fascisterna ta i från oss våra gator och torg. Vår närvaro är en viktig markering för ett demokratiskt och öppet samhälle, säger Daniel Sestrajcic, ordförande i Vänsterpartiet Malmö, i ett pressmeddelande.

Stenkastning och frihetsberövade

Tidigt under eftermiddagen var det en del oroligheter på platsen.

Rökbomber avlossades vid 13.30-tiden och polisbilar körde in mot in torget där kravallstaketen har rivits. Polisen satte också på sina skyddshjälmar.

Situationen lugnade strax därefter ner sig, men en knapp timme senare rapporterade polisen om stenkastning. Två motdemonstranter har gripits och är misstänkta för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare två personer är misstänkta för skadegörelse, polisen har inga uppgifter om de var motdemonstranter eller tillhörde Swedish defence league.

Utöver detta har fem personer omhändertagits för störande av allmän ordning.

Skånepolisen hade fruktat att det hela kan leda till oroligheter eller andra störningar i centrala Malmö och har kraftigt höjt beredskapen.

Redan tidigt på lördagsförmiddagen spärrade polisen av Stortorget från all biltrafik och lät tömma den bilparkeringen på torgets ena sida. De sista fordonen bärgades bort från platsen.

– En säkerhetsåtgärd, säger Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.