Skatt på bankpengar i vågskålen

NYHETER

Cyperns parlament fortsätter arbetet med att försöka rösta igenom Plan B för att komma i fråga för nödlån från EU och IMF. Frågan om hur stor engångsskatt som ska tas ut på bankmedel är ännu inte avgjord.

Ett genombrott kom i går kväll när parlamentets ledamöter bland annat bestämde att en så kallad solidaritetsfond ska startas. Tanken är att landets pensionspengar placeras i krisfonden.

Fortsatt debatt

Den ifrågasatta engångsskatten på bankkonton dominerar diskussionerna under helgen. Småsparare lär slippa skatt, medan kontotillgångar över 100 000 euro med all sannolikhet blir beskattade. De senaste dagarna har det mest talats om 15 procents skatt, men det förekommer ännu olika uppgifter om skattesatsen. Enligt Cyperns statliga tv nämns också storleksordningen 22–25 procent.

Parlamentet väntas rösta om engångsskatten antingen senare i dag eller i morgon söndag.

Regeringstalesmannen Christos Stylianides säger enligt den privata tv-kanalen Sigma att mycket av den pågående diskussionen med den internationella trojkan – som består av EU, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) – handlar om inlåningen i Bank of Cyprus, som är störst på lånemarknaden.

Tiden är knapp

Stödet från ECB till Cyperns banker upphör redan på måndag om ingen uppgörelse om nödlån på 10 miljarder euro från EU och IMF är på plats då.

Förutom krisfonden röstade parlamentet i går ja till att rekonstruera krisbanker genom att dela upp dem i en "sund" och en "osund" del. Dessutom får myndigheter rätt att kontrollera banktillgångar för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar när bankerna öppnar igen.

I morgon ska euroländernas finansministrar hålla möte om krisen i Cypern.