Sarris: ”Framsteg har gjorts”

1 av 2 | Foto: REUTERS
Michalis Sarris.
NYHETER

En konkurs närmar sig med stormsteg.

Nu kan 20 procent i skatt på banktillgångar bli lösningen.

Under helgen avgörs Cyperns öde.

Det drar ihop sig för krisdrabbade Cypern. En överhängande konkurs för landets banker och en totalkollaps för ekonomin ligger inom räckhåll. Tusental bankanställda protesterar utanför parlamentet, rädda att bli av med sina jobb. Men nu ser det ut att röra på sig i den tungrodda ekonomin.

Under lördagen har Cyperns finansminister, Michalis Sarris träffat trojkan (IMF, ECB och EU) och Sarris menar att det ser ljusare ut.

– Betydande framsteg har gjorts för att uppnå en överenskommelse med trojkan, meddelar Michalis Sarris.

En ny skatt kan bli räddningen för Cypern. Efter att tidigare ha kasserat förslaget om en skatt på invånarnas bankinsättningar tas frågan nu upp igen. Nu hoppas det krisdrabbade landet att en skatt på 20 procent på stora banktillgångar i Bank of Cyprus blir lösningen. Detta medan andra banker kommer att beskatta belopp på över 100 000 euro med fyra procent.

Ett steg närmare en lyckad ”plan B”

Ett nödlån på tio miljarder euro från euroländerna och IMF samt fortsatt likviditetsstöd till landets banker från ECB har erbjudits Cyperns regering. Men bara om man kan få fram 5,8 miljarder euro på egen hand.

Under fredagskvällen röstade Cyperns parlament igenom en mängd återgärder för att rädda både bankerna och landet från en konkurs. Ett framsteg för Cyperns parlament som tidigare har haft svårt att enas. Återgärdena som hittills tagits förväntas minska det belopp som landet måste samla in från 5,8 miljarder euro till cirka tre miljarder euro. Om fler återgärder i ”plan B” lyckas röstas igenom i parlamentet återstår nu att se.

– Vi är här och vi arbetar energiskt för att rädda ekonomin. Vi gör stora ansträngningar, skriver Cyperns president, Nicos Anastasiades, under lördagskvällen på Twitter.

Det är ännu oklart när parlamentet ska rösta om den om den kontroversiella bankskatten.

På söndag träffas eurozonens finansministrar för att diskutera krisen, ett möte som är avgörande för Cyperns framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM