Rysk affärsman hittad död i sitt badkar

Boris Berezovskij blev 67 år

Foto: Getty
Boris Berezovskij utanför sitt hem.
NYHETER

Oligarken Boris Berezovskij har hittats död i badkaret i sitt hem.

Den ryske affärsmannen som skapade sin förmögenhet under 90-talet blev 67 år gammal.

Kort innan sin död uppges affärsmannen ha bett president Putin om förlåtelse.

Sky News källor uppger att den 67-årige oligarken ska ha begått självmord och hittades död i sitt badkar i brittiska Surrey. Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti så råder det ännu vissa oklarheter kring orsakerna till hans död, som ännu inte har bekräftats officiellt.

Brittisk polis ska nu utreda dödsfallet.

Uppgiften om att oligarken gått bort ska komma från hans svärsons Facebook.

Boris Berezovskij skapade sin förmögenhet under 90-talet när han köpte statliga tillgångar billigt och sedan sålde dem dyrt, skriver Sky.

Hans advokat uppger för ryska tv-kanaler att Berezovskij förlorat alla sina pengar och var tyngd av skulder.

– De ringde just från London. Boris Berezovskij har begått självmord. Han var en komplex person. Var det en desperat handling? Var det omöjligt att leva fattig? Jag är rädd att ingen kommer att få veta sanningen, säger Berezovskijs advokat Alexander Dobrovinskij enligt den statliga ryska tv-kanalen Rossija 24, skriver TT.

– Den senaste tiden var han i ett hemskt skick: en massa skulder, han var praktiskt taget körd, han sålde sina tavlor och annat. . . Jag vet också från våra gemensamma bekanta att han bad dem om fem tusen dollar för en biljett så att han kunde flyga iväg någonstans.

Konsten ska ha sålts för att betala av affärsmannens växande skulder efter flera utdragna rättsprocesser.

”Pris på sitt huvud”

67-åringen levde vid tiden för sin död i exil i Surrey, han lämnade Ryssland år 2000 och ska enligt BBC ha haft ett pris på sitt huvud i hemlandet. Han ska ha överlevt otaliga mordförsök, bland annat en bomb som exploderade och halshögg hans chaufför, skriver BBC.

2011 uppges han ha betalt över tre miljarder kronor till sin exhustru galina Besharova, 53, vid parets skilsmässa. Det beskrivs som den i pengar största skilsmässouppgörelsen i brittisk historia, skriver Ria Novosti.

I januari uppgav en domare att Boris Berezovskij levde under ”ekonomiskt pressade förhållanden” efter en annan rättsprocess, skriver den ryska nyhetsbyrån.

Boris Berezovskij beskrevs som en tidigare Putin-vän som senare förlorat mycket pengar sedan Putin blivit president, skriver BBC.

I början av 2000-talet inledde den nyvalde presidenten en kampanj med hårdare tag mot de ryska affärsmän som skapat sig enorma förmögenheter, bland annat Boris Berezovskij.

Avgick i protest mot Putin

Berezovskij avgick då från sin plats i parlamentet i protest mot vad han kallade ”auktoritära trender” i Putins regering, skriver The Telegraph.

2002 utlyste ryska myndigheter en arresteringsorder mot Boris Berezovskij och anklagade honom för bland annat pengatvätt samt olagliga affärsmetoder, skriver The Telegraph.

Han ska också ha anklagats vara anstiftare till mordet på ryske agenten Alexander Litvineko som förgiftade med det radioaktiva ämnet polonium och dog 2006.

2007 dömdes han i Ryssland till sex års fängelse i sin frånvaro för att ha förskingrat åtskilliga miljoner dollar från flygbolaget Aeroflot, skriver Ria Novosti.

Berezovskij flydde landet och kallade sig själv en martyr som var offer för ett ”genomkorrupt rättssystem”. Han hävdade under tiden i exil att hans liv skulle vara i fara om han återvände till Ryssland.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger till nyhetsbyrån Ria Novosti att Berezovskij "bett Putin om förlåtelse för begångna fel och bett om att få återvända till fosterlandet", skriver TT.

– En tid tillbaka, möjligen för ett par månader sedan, skrev Berezovskij ett brev till Putin, skrivet av honom personligen, i vilket han erkände att han begått väldigt många misstag, bad Putin om förlåtelse för dessa misstag och vände sig till Putin med en vädjan om att hjälpa honom att återvända till fosterlandet, säger Kreml-talesmannen Peskov enligt tidningen Kommersant skriver TT.

Professor som blev multimiljardär

Putin har ännu inte lämnat någon kommentar kring nyheten om Berezovskijs död.

– Jag känner inte till någon reaktion hos Vladimir Putin på nyheten om Berezovskijs död, säger Putins talesman Dmitrij Peskov till Rossija 24 skriver TT.

– Men man kan säga att nyheter om någons död, oavsett vilken sorts person denne var, inte kan leda till några positiva känslor.

Innan han blev mångmiljardär var Berezovskij en matematikprofessor och hans resa mot enorma rikedomar är en av de mest uppmärksammade bland de ryska oligarkerna som reste sig ur det turbulenta eran efter kommunismens fall i landet, skriver The Telegraph.

Han beskrivs som en man som hade smak för det goda livet och har jämförts med den kritiserade italienske politikern Silvio Berlusconi.

ARTIKELN HANDLAR OM