Genombrott kan lösa energikrisen

1 av 5
NYHETER

Japans havsborrning har nått ett genombrott.

Flera kilometer under bottnen kan lösningen på energikrisen finnas:

”Brinnande is”

I januari sände det japanska departementet för ekonomi, handel och industri ut ett fartyg för havsborrning i Nankai-rännan.

Nu har forskningsteamet lyckats tränga igenom havsbottnen och separera metan och is.

På så sätt kan så kallade gashydrater utvinnas, en enorm hittills outnyttjad energikälla.

– Det här är världens första produktion av gas från oceaniska metanhydrater, och jag hoppas att vi kommer att kunna bekräfta en stabil gasproduktion, säger den japanska handelsministern Toshimitsu Motegi under en presskonferens i Tokyo.

Akut behov av energi

Med den nya energikällan hoppas japanska industridepartementet nu kunna lösa Japans och kanske världens energiproblem.

För Japan kan fyndet innebära att landet slipper nya satsningar på kärnkraft. Landets behov av alternativ energi har blivit akut sedan olyckan i Fukushima för två år sedan.

”Utvinningen är möjlig”

Men smakar det så kostar det. Gasen, som ser ut som is men brinner när den värms upp, kostar enligt Japan Times mellan 46 och 174 yen per kubikmeter att producera. Det kan jämföras med naturgas som kostar 20 yen (1,34 kronor) per kubikmeter.

– Nu vet vi att utvinningen är möjlig. Nästa steg är att se hur långt Japan kan få ner kostnaderna för att göra tekniken ekonomiskt lönsam, säger Mikio Satoh, forskare i maringeologi, till New York Times.

Först 2018 ska det kunna bli aktuellt med en kommersiell produktion av gasen.

Trots lyckan över fyndet finns det orosmoment i framställningen. Utvinningen av gasen kan leda till både jordskred och en ny stor tsunami.