Musharraf återvänder från exil

NYHETER

Pakistans ex-president Pervez Musharraf har återvänt efter fyra år i exil, uppger nyhetsbyrån AP.

Foto: AP
Pervez Musharraf.

Den förre militärledaren flög hem på söndagen och landade i sitt hemland efter fyra år i exil. Det innebär att han trotsar de talibanska dödshot han fått i och med tidigare stormiga politiska val.

Den kontroversielle Musharraf välkomnades på flygplatsen av hundratals lyckönskare som slog på trummor, kastade rosenblad, dansade och viftade med gröna flaggor med bilder på Musharraf och på stadens grundare Mohammad Ali Jinnah.

Musharraf väntas göra ett framträdande vid klockan 13 svensk tid.

Uppdraget: Lappa ihop parlamentet

Om valet i maj går rätt till blir det första gången i landets historia som ett demokratiskt valt parlament ersätts genom nya demokratiska val. Musharraf väntas dock inte vinna fler än ett par platser i parlamentet för sitt parti All Pakistan Muslim League.

Pakistan utsåg i dag den pensionerade domaren Mir Hazar Khan Khoso till tillfällig premiärminister för att leda den övergångsregering som ska lotsa landet genom den historiska valperioden. Parlamentet upplöstes för en vecka sedan, det första att lyckas med bedriften att tjäna ut hela sin femåriga mandatperiod.

”Länge leve Musharraf”

Stämningen ombord på Musharrafs flyg var god och hans anhängare skanderade "länge leve Musharraf" så högt att andra medpassagerare stördes, rapporterar AFP.s reporter ombord.

Väl framme i sin hemstad Karachi ska Musharraf hålla valmöte. Av säkerhetsskäl har han dock tvingats ställa in ett besök vid ett mausoleum där statens grundare Mohammad Ali Jinnah vilar. Karachi plågas sedan länge av politiskt och etniskt våld, i början av mars dödades 50 personer av en bilbomb i ett shiadominerat område i staden.

Måltavla för terrorister

Ex-presidenten har i en intervju till Der Spiegel sagt att han vill föra Pakistan till välstånd och "befria det från terrorism". Under sitt styre överlevde han tre mordförsök signerade al-Qaida. Han blev en måltavla för islamistiska extremister sedan han blev en nyckelallierad i USA:s krig mot terrorismen.

Musharraf anklagas för inblandning i mordet på den tidigare premiärministern Benazir Bhutto.