Rånare kom över en halv miljon efter brutalt överfall

1 av 2 | Foto: Magnus Liam Karlsson
Personal på växlingskontoret i Gamla stan utsattes för ett brutalt rån.
NYHETER

Maskerade och beväpnade med kniv och ett pistolliknande föremål genomför två rånare en våldsam kupp mitt i centrala Stockholm.

Efter att ha bundit personalen med handklovar och tejp kommer de över drygt en halv miljon kronor.

Rånet mot Change Group Sweden AB:s kontor mitt på Västerlånggatan i centrala Stockholm inträffar klockan 17 på lördagseftermiddagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet är rånet synnerligen brutalt. En 42-årig bankman är ensam kvar på kontoret sedan hans kollega gått för dagen.

En pistol tryckt mot halsen

Plötsligt hör han rop på hjälp från kontorets bakdörr. Han går dit för att se vad som står på.

Samtidigt som han ser sin kollega nedslagen och fastkedjad vid ett element med handklovar får han en pistol tryckt mot halsen. Två gärningsmän beväpnade med knivar och en replik av en pistol säger åt 42-åringen att vara tyst och visa vägen till kassaskåpet. Där tvingar en av gärningsmännen ned honom på knä.

Medan bankmannen slår in koden under vapenhot från den ene rånaren bevakar den andre gärningsmannen hans fastkedjade kollega.

Drygt en halv miljon kronor

Enligt vad Aftonbladet erfar blir rånbytet från växlingskontorets kassaskåp cirka 500 000 kronor i blandade valörer och valutor - bland annat dollar, pund och euro. Rånarna får även med sig kontorets dagskassa på omkring 40 000 kronor. När kassaskåpet är länsat tvingas 42-åringen att kedja fast sig själv vid elementet bredvid sin kollega. Hans mun tejpas för med svart tejp och rånarna binder även honom runt vristerna.

De lämnar lokalen genom personalutgången med rånbytet i en plastpåse. Det sista 42-åringen och hans kollega får veta är att de ska ligga still och vara tysta i 15 minuter.

Omkring 20 minuter senare, klockan 17.21, får polisen larm om rånet. En förundersökning gällande grovt rån inleds och tekniker kallas till platsen. De hittar pistolen på golvet inne i växlingskontorets lokaler.

"Ingen person är ännu gripen"

Rånarna beskrivs vara mellan 175 och 180 centimeter långa. Båda är klädda i svarta kläder och maskerade. De pratar, enligt uppgifter till Aftonbladet, engelska under rånet.

Polisen spärrade under gårdagen av ett stort område kring växlingskontoret och sökte med hundpatruller i närområdet fast utan resultat.

– Ingen person är ännu gripen misstänkt för rånet, säger Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral.

Aftonbladet har sökt Change Group Sweden AB:s ledning för en kommentar om vilken hjälp de två utsatta medarbetarna får i sin bearbetning av händelsen.