Så mycket får Cypern betala

Överrenskommelsen med IMF och EU klar

Nattmangling. Klockan 02 i natt lyckades Cypern, EU och IMF ena sig kring detaljerna för sparpaket. ”Vi måste hitta en balans mellan klokhet och stabilitet”, säger Cyperns finansminister Michalis Sarris till AFP.
NYHETER

Nu har Cypern kommit överens med IMF och EU, men det kostar.

En bank läggs ned och vissa bankkunder kan få betala 40 procent i skatt.

Kunder med mindre än 100 000 euro ska skonas.

Klockan två inatt lyckades Cypern, EU och IMF ena sig kring detaljerna för det sparpaket som man försökt få på plats under en längre tid.

Det var i sista sekunden som uppgörelsen kom på plats, bara några timmar senare hade Europeiska centralbanken hotat att strypa stödet till de cypriotiska bankerna, uppger TT.

Många av detaljerna i uppgörelsen är ännu okända, men klart är att landets näst största bank, Laiki, kommer läggas ner. Tillgångar i banken kommer överföras till Bank of Cyprus, landets största bank.

40 procent i skatt

Bankkonton med mindre än 100 000 euro påverkas inte av omstruktureringen. Men konton som överstiger det beloppet kommer frysas och användas för att lösa Laikis skulder, samt rädda Bank of Cyprus.

Exakt hur mycket som ska tas från kontona är i nuläget inte känt. Men det kan röra sig om en engångsbeskattning på upp till 40 procent. Totalt ska 4,2 miljarder euro tas från Laiki.

100 euro per dag

Imorgon skulle bankerna på Cypern öppna på nytt, efter att ha varit stängda i tio dagar. Men det är oklart om de verkligen kommer göra det.

– Vi måste hitta en balans mellan klokhet och stabilitet, säger Cyperns finansminister Michalis Sarris till AFP.

Parlamentet i Nicosia ska också besluta om när man ska lyfta de restriktioner som funnits kring hur mycket bankkunder får ta ut från bankomater. Fram tills på söndagen kunde man bara ta ut 100 euro per dag.

Femte landet i ordningen

Cypern kommer nu få tio miljarder euro i stöd. Men först ska det cypriotiska parlamentet godkänna sparpaketet, vilket görs i april.

I överenskommelsen med EU, IMF och ECB ingår också privatiseringar på Cypern och förändrade skattesatser

– Det är en genomförbar plan för att ta hand om de rådanade ekonomiska utmaningarna, säger IMF-chefen Christine Lagard, enligt AFP.

Överenskommelsen innebär att Cypern blir det femte euro-landet som får ekonomiskt stöd, efter Grekland, Irland, Portugal och Spanien.