Bussbolagets vd: "Det känns helt absurt"

NYHETER

Hassan Alizadeh, 56, hade "fel namn", och fick inte åka med i Viking Lines svenskbuss.

Nu dementerar bussbolagets vd Tomas Björk alla anklagelser om hur passagerare delats upp efter ursprung.

– Vi tar fullständigt avstånd från att någon uppdelning skulle ha gjorts utifrån etnisk härkomst eller liknande, säger han till DN.

Efter rapporteringen om att bussresenärer på väg till Eckerölinjens färjor i Grisslehamn delats upp efter hudfärg, avslöjade DN i dag liknande händelser på Viking Lines bussar.

En av dem som upplevt diskrimineringen är Hassan Alizadeh, som skulle resa till Åland med sin fru och två söner, 16 och 19 år den 21 december.

När de skulle åka från hemstaden Örebro till färjeterminalen i Stockholm möttes de av en busschaufför som hade namnlistor.

Hassan Alizadeh gick fram till chauffören för att fråga om de skulle få åka med. Men chauffören sa direkt nej.

– Han tittade inte ens på listan. Sedan ropade han bara upp svenska namn, säger Hassan till Aftonbladet.

"Vi fördömer sådant"

Tomas Björk, vd för bussbolaget Björcks resor som stod bakom resan,dementerade i dag uppgifterna i DN:

– Vi tar fullständigt avstånd från att någon uppdelning skulle ha gjorts utifrån etnisk härkomst eller liknande. Det känns helt absurt, alla åker ju med våra bussar och ska med samma färjor. Att dela upp enligt annat än logistik har aldrig funnits i våra tankar.

Ni menar att det är ett missförstånd?

– Jag kan inte se det på något annat sätt och jag är den första att beklaga att resenären har uppfattat det på det här sättet. Det finns ingen anledning för oss att fördela på andra sätt än rent kapacitetsmässigt. Förarna dementerar det fullständigt och vi fördömer sådant fullt ut. Det finns ingen substans i anklagelsen, men jag har inga onda ord mot resenären eller dennes uppfattning.