Säljstopp för farliga USB-laddare

1 av 10
Bilder på de farliga laddarna Trik.
NYHETER

Tusentals USB-laddare på marknaden kan vara farliga.

Elsäkerhetsverket har nu stoppat försäljningen av tio USB-laddare.

– Det fuskas bland tillverkarna för att få billigare pris, ofta är det delar som har försvunnit i laddarna eller avstånd som kortats. Vilket kan leda till att man kan stå där med elektricitet i handen, säger Per Hellström, informatör vid Elsäkerhetsverket till Aftonbladet.

Laddare ska vara CE-märkta och vara tillverkade av material som kan stå emot värme och eld.

Men Elsäkerhetsverkets kontroller visar att många laddare på marknaden inte lever upp till kraven.

Försäljningen av tio USB-laddare stoppas på den svenska marknaden.

Billiga plagiat

Fem av laddarna återkallas helt eftersom de anses ha särskilt allvarliga brister som bland annat kan orsaka elchock och brand.

– Det innebär att tusentals USB-laddare på marknaden kan vara farliga, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Många av de laddare som säljs på den svenska marknaden är ofta plagiat på kända märken som Apple och Samsungs produkter. Men skillnaden är priset.

– Man ska tänka till när man köper USB-laddare. Är det tokigt billigt är det säkert något fel på den. Man får jämföra med andra produkter. Och är det extremt billigt är det säkert något tillverkaren har gjort en genväg med, säger Per Hellström till Aftonbladet.

Lösa stickproppar

Elsäkerhetsverkets tester visar att en av laddarna gav störningar i elnätet. En annan visade i testerna att den kunde göra hela datorn strömförande.

Stickpropparna på två av de kontrollerade laddarna fick anmärkningar. På en av laddarna satt de inte fast, utan är lösa och går att snurra på.

Flera av laddarna är dessutom konstruerade så att avståndet mellan USB-uttaget och de 230 volt som finns i vägguttaget är alldeles för kort – vilket kan orsaka stor risk för elchock och brand.

Många av de stoppade laddarna saknar dessutom CE-märkning som är en förutsättning för att den ska få säljas på den europeiska marknaden.

FAKTA

Det här bör man titta efter:

Titta efter CE-märkningen. Är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav. Saknas CE-märkningen på USB-laddaren så får den inte säljas, skänkas eller ens ges bort.

Märkning ska finnas, med bland annat uppgifter om tillverkare, typbeteckning, spänning, och effekt.

Titta på bruksanvisningen, den ska vara på svenska.

Trik, Champion, Goobay, Puro, Media Tech, Designtorget och Flextronics är några av de varumärken som har stoppats.

(Källa: Elsäkerhetsverket)

ARTIKELN HANDLAR OM