Bilderna avslöjar dopningshärvan

1 av 16 | Foto: P-O Sännås
Rättegången i det stora dopingmålet startade idag vid Stockholms tingsrätt.
NYHETER

Här är bilderna som avslöjat Sveriges största dopningshärva.

Nätverket omsatte drygt 50 miljoner kronor – och den 36-årige huvudmannen levde ett lyxliv med kändiseliten på Stureplan.

Bland de 23 åtalade finns även en 26-årig glamourmodell med flera uppmärksammade utvik.

– De har levt väldigt gott på det här, säger Mikael Lindgren, operativ chef på Tullverkets brottsbekämpning i Stockholm.

Ligan sålde minst 6 miljoner dopningspreparat och Tullverket beslagtog ytterligare cirka 4,7 miljoner i Sveriges största dopninghärva som efter år av spaning har avslöjats.

Aftonbladet har tidigare berättat om glamourmodellen som är en av de nu 23 åtalade i Stockholms tingsrätt då ligan sprängdes i Tullverkets ”Operation Robin”, där Tullverket och polisen sedan 2009 spanat med telefonavlyssning och kameraövervakning.

Omfattande tillverkning

Nu kan vi visa bilderna som berättar hur välorganiserat nätverket varit.

I Borlänge ska man ha haft en omfattande egen tillverkning av piller som sedan gått till försäljning. Från staden kommer också den inre kärna som styrt gruppen – där en 36-åring varit högst ansvarig.

Han har tidigare dömts till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling och har de senaste åren arbetat som jurist på en advokatbyrå i Stockholm.

Samtidigt har han styrt nätverket och ansetts äga 48 procent av nätverket, vilket gett honom minst 18,5 miljoner kronor under åren. De två övriga huvudmännen har haft 26 procent var och ha fått tillgång till 7,5 respektive 7 miljoner kronor.

– Det är nästan så att man är imponerade över förslagenheten och försiktigheten de har haft. De har drivit nätverket som ett företag med policydokument med arbetsbeskrivningar om hur man ska uppträda mot kunder. Och de har redovisat inkomster och skrivit vecko- och månadsrapporter, säger Mikael Lindgren, operativ chef för ”Operation Robin”.

Riskerar mångåriga straff

I ”företaget” arbetade 16 personer med att köpa in och sälja vidare dopningspreparaten.

Huvudmännen, som misstänks för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, riskerar längre än tioåriga fängelsestraff om de fälls.

Rättegången mot de åtalade inleds i Stockholms tingsrätt den 5 april och beräknas pågå i 32 dagar.

FAKTA

36-åringens lyxliv

Umgicks med kändiseliten på Stureplan tillsammans med flera andra misstänkta. Figurerar på många bilder från innekrogar tillsammans med kända svenskar.

Körde en röd Ferrari. En av de övriga huvudmännen ägde en svart Bentley.

Ägde ett lyxhus i Spanien som han köpte för 395 000 euro, drygt 3,3 miljoner kronor.

Ägt dyra kläder, skor och flera lyxklockor, bland annat en Rolex.