Stal sköldpadda - kunde gripas efter DNA-spår

Sköldpaddan Flo nära döden under tiden som bortrövad

1 av 2 | Foto: Hotspot Media
Adam Steff.
NYHETER

Ute på en berusad promenad stal 18-åriga Adam Steff sköldpaddan Flo från djurparken i engelska Milton Keynes.

Han sålde henne sedan på Facebook för 30 pund – men greps när polisen spårade hans DNA på en kvarglömd ölburk.

Sköldpaddan Flo är en av fem Aldabrasköldpaddor på djurparken Woburn i engelska Milton Keynes. Hon är dessutom den enda honan - så när djurparkens personal den 5 januari i år upptäckte att hon saknades var bestörtningen stor. Inne på sköldpaddornas inhägnade område hittades dock en ölburk - och genom en DNA-sökning kunde 18-åriga Adam Steff gripas och kopplas till stölden, rapporterar Daily Mail.

Såldes för 30 pund

Steff hade festat med sina vänner den 4 januari och sedan tagit en promenad i staden. Han hamnade på djurparken, såg Flo och tog med sig henne hem. Via Facebook sålde han sedan Flo, som värderas till 2000 pund, för 30 pund till 19-åriga Aiden Mckinstery. Hon la upp en bild på sköldpaddan på sin Facebooksida där hon bad om namnförslag. När två personer ur djurparkens personalstyrka upptäckte bilden insåg de att det var den bortrövade Flo. 

– Skötaren sa att när Flo lämnades tillbaka var hon smutsbrun till färgen. Vanligtvis är hon beige. Hon hade dött om hon inte hade lämnats tillbaka tidigare, berättar Aiden Mckinstery för Daily Mail.

Djupt ångerfull för stölden

Adam Steff har nu dömts till samhällstjänst och böter för stölden. Han har dessutom dömts till husarrest mellan klockan 19 och 07 i minst två månader, skriver Daily Mail. Enligt hans advokat Anna Jumnoodoo är Staff ångerfull.

– Han är väldigt ledsen för sitt agerande, speciellt efter att han fick reda på att hon inte har mått bra, säger hon.

Liten men tuff

Aldabrasköldpaddorna lever på Seychellerna. De kan bli 200 år gamla och väga upp mot 250 kilo. Den nu återbördade Flo är minst i flocken och djurparken hoppas nu att hon ska bli mamma i framtiden.

– Trots hennes lilla storlek tar Flo igen det med en stark personlighet, säger djurskötaren Lianne Hyslop.

Djurstölder vi minns

2005 råkade djurparken i palestinska Gaza ut för en ordentlig djurstöld när fyra beväpnade män övermannade djurparkens vakter och fick med sig ett lejon och två arabisktalande papegojor. En belöning utfästes för att få tag på männen, som enligt lokala källor tillhörde ett kriminellt gäng som tagit lejonet som trofé.

2009 stals en makak från Söderåsens djurpark i skånska Billesholm. Någon eller några hade klippt upp ett hål i nätet till buren där aporna bodde och försvunnit med en av primaterna.

2011 stals den 17-åriga dödskalleapan "Banana Sam" från San Fransisco Zoo i USA. En belöning på 5000 dollar utfärdades - och två dagar senare återfanns en hungrig och rädd Banana Sam vid liv och kunde skjutsas hem av lokal polis.

2012 dödades en husarapa i samband med ett inbrott på ett zoo i staden Boise i delstaten Idaho, USA. Två män sågs springa från djurparken och kort därefter hörde väktare hur apan skrek av smärta. Djurparkens veterinär kallades till platsen - men husarapans liv gick inte att rädda. Senare greps och åtalades 22-åriga Michael Watkins för mordet - men hävdade självförsvar under rättegången. Watkins erkände att han försökt stjäla apan, men att den anfallit honom under stöldförsöket och att han då skjutit ihjäl den.

ARTIKELN HANDLAR OM