Chockbeskedet: Cyperns banker stängda till torsdag

Foto: AP
Trots att banken är stängd köar människor i Nicosia för att ta ut pengar.
NYHETER

Cyperns centralbank gör en kovändning.

Bara timmar efter beskedet om att de flesta banker skulle öppna igen under tisdagen kom beskedet: samtliga banker håller stängt tills på torsdag.

Det cypriotiska dramat fortsätter. Efter tio dagar med stängda banker i landet kom beskedet sent under söndagsnatten att Cypern får nödlån från EU. Kravet för lånet var dock hårt - Cypern måste få ihop 5,8 miljarder euro för att få låna totalt 10 miljarder. För att lyckas har landets regering sedan tidigare gått ut och meddelat att en engångsskatt kommer att tas ut på tillgångar över 100 000 euro i de största bankerna.

Gjorde helt om

Efter det beviljade nödlånet gick Cyperns centralbank idag ut och meddelade att alla banker förutom de två största, Laiki och Bank of Cyprus, skulle öppnas igen under tisdagen. Men sent på måndagskvällen gjorde banken, efter beslut från landets finansminister, helt om och meddelade att samtliga banker kommer fortsätta vara stängda fram tills på torsdag på grund av oro för att uttagen skulle bli för stora.

– För att banksystemet ska fortsätta fungera beslutade finansministern att rekommendera Cyperns Centralbank att alla banker fortsätter vara stängda, skriver finansministeriet i ett pressmeddelande, enligt AP.

Krav kan utvidgas

Beskedet kom efter att den holländska finansministern Jeroen Dijsselbloem föreslog att kravet på att ta ut en engångsskatt på tillgångar över 100 000 euro i de största bankerna kunde användas för liknande framtida räddningspaket i området, rapporterar AP. Uttalandet möttes av rädsla i andra Europeiska länder med banker som går på knäna, skriver BBC.