Kidnappad norska släpptes i natt

Foto: KYRRE LIEN/VG
FRISLÄPPT En norsk kvinna har släppts av sina kidnappare i Sinai, uppger norska radion NRK och tidningen VG som båda citerar egyptisk polis.
NYHETER

Den 31-åriga norska kvinnan och en israelisk man kidnappades i Egypten i torsdags.

I natt släpptes de.

– Jag fruktade att jag aldrig skulle få återse min familj, säger kvinnan till VG.

I drygt fyra dagar hölls de gisslan.

Ingvild Selvik Ask, 31, från Kristiansand i Norge och Ameer Hassan, 23, från Israel, var på semester när förövarna slog till i torsdags.

"Är jättelättad"

De två färdades tillsammans i en taxi på Sinaihalvön när sex beväpnade beduiner tog kontroll över bilen och tvingade in dem i en liten lastbil.

Nu är de åter i frihet.

Norska tidningen Verdens Gang är på plats i Egypten och har träffat kvinnan på en polisstation.

– Jag är jättelättad, säger Ingvild Selvik Ask till VG.

Hon berättar att hon och Ameer Hassan under gårdagskvällen först kördes till beduinstammens ledare för att senare bli överlämnad till en polischef. Han tog de två till polisstationen i Al-Ashraf på Sinaihalvön.

Kunde slå larm

Ingvild Selvik Ask berättar att hon träffade Ameer Hassan på gränsen mellan Israel och Egypten och att de bestämde sig för att slå följe in i det senare av länderna.

Under taxiresan från gränsen till turistorten Dahab slog kidnapparna till. I hög fart prejades taxin av vägen. Smällen var så kraftig att Ingvild Selvik Ask skadade sig och blödde från huvudet.

– Det var helt otroligt. Vi hade sådan tur som överlevde kraschen, säger hon till VG.

Efter att hon kidnappades lyckade hon ringa ett samtal.

Hon ringde sin chef, som i sin tur kontaktade norska UD.

– Jag hade inte så många nummer på min telefon så chefen tog kontakt med UD. Jag vill rikta ett stort tack till UD för jobbet de gjort, säger Ingvild Selvik Ask till VG.

"Värst att tänka på de hemma"

Under tiden i fångskap har de tillsammans med kidnapparna varit på flykt i öknen. De har sovit utomhus, men fått mat och kläder.

Ingvild Selvik Ask säger till VG att de haft det relativt bra, men att hon under tiden i fångskap fruktade för sitt liv.

– Något av det värsta var att tänka på de där hemma. Detta har orsakat så mycket oro för dem. Jag tror att det varit mycket värre för dem.

Det är oklart om kidnapparnas krav på frigivning av två fängslade familjemedlemmar tillmötesgåtts, skriver TT.

I ett pressmeddelande skriver norska utrikesministern Espen Barth Eide att Ingvild Selvik Ask nu är i Kairo där hon kommer att tas om hand av norska ambassaden.

– Samarbetet med egyptiska myndigheter har varit utmärkt och vi är skyldig dem ett stort tack för den här lyckliga utgången.