Johan på Cypern: Har inte råd med hyran

”Jag är orolig för vad som händer när bankerna öppnar”

Foto: ULF HÖJER
DRABBAD AV KRISEN Johan en av flera tusen svenskar som bor på Cypern och som alla på sitt sätt drabbas av bankkrisen.
NYHETER

LARNACA. Svenske Johan tar upp några få eurosedlar ur jeansfickan. Det är allt han har kvar att köpa mat och leva för.

Han kan inte betala hyran, studielån eller andra räkningar.

– Jag är orolig för vad som händer när bankerna öppnar på torsdag, säger han.

Johan, en ung man iförd blårutig skjorta och tygskor, är en av flera tusen svenskar som bor på Cypern och som alla på sitt sätt drabbas av bankkrisen. Bortsett från små uttag i bankomaten har han inte kunnat komma åt sina pengar på tio dagar.

It-företaget han jobbar för kan inte betala ut hans lön.

Om bankerna öppnar

Om bankerna öppnar som planerat på torsdag kommer det att finnas restriktioner för hur mycket spararna får ta ut. Ännu vet ingen var gränsen kommer att gå.

Om några dagar måste Johan Boger betala hyran annars riskerar han att bli utslängd från lägenheten.

– Jag har andra räkningar på 1 200 euro som måste betalas före månadsskiftet. I nuläget har jag ingen chans att klara det.

Senaste budet är att bankerna ska öppna på tisdag. Men ingen vet om det verkligen blir så. Deadline har flyttats fram flera gånger tidigare, även efter det att uppgörelsen med EU var i hamn.

Öppnar inte bankerna på torsdag kommer de på grund av påskhelgen inte att kunna öppna förrän tisdag nästa vecka. Oavsett när det blir tror Johan Boger att det kan komma att gå ganska vilt till.

”Tror det blir rusning”

– Cyprioterna har inget förtroende kvar alls för varken bankerna eller EU. Jag tror det blir rusning till bankerna. Folk vill ha ut sina pengar. De tänker stoppa dem i madrassen eller köpa guld. När de upptäcker att de bara får ta ut en begränsad summa leder det till frustration.

Svensken fruktar att det kan bli oroligheter.

– Redan för några dagar sedan var det någon som detonerade en bomb i ett av Laiki Banks kontor i Limassol. Vem blir syndabock när cyprioterna märker att utländska intressen inte gynnat dem? Hur påverkar det mig som kan tas för antingen ryss eller tysk?

Under de tre år Johan bott och arbetat på Cypern har han aldrig låst dörren till sin lägenhet. Senaste tiden har han börjat göra det.

”Vet inte vad som händer nu”

– Jag är inte rädd men klart orolig. Normalt är cyprioterna ett oerhört lugnt och vänlig folk men nu vet man inte vad som händer. Det talas om att folk beväpnar sig.

Vi träffar Johan på ett café i Larnaca. Solen lyser från en blå himmel och vågorna slår rofyllt in över stranden. Men just nu är Cypern allt annat än ett paradis.

Det svenska bolaget han jobbar för har cypriotiskt bankkonto. Även företagens konton omfattas av regeln att pengar över 100 000 euro kan konfiskeras till delar eller helt och hållet.

– För ett företag med flera anställda är 800 000 kronor inte mycket. Jag har ingen aning om när jag kan få ut någon lön.

Johan verkar inte tycka synd om sig själv. Han vet att han när som helt ska ta ett plan hem till Sverige. I motsats till cyprioterna. Han vänder sig mot bilden att det främst är det rika som drabbas.

– Den statliga pensionen är mycket låg. Därför sparar många familjer på ett gemensamt konto för pensionen och för att kunna köpa en lägenhet åt föräldrarna när de blir gamla. Att ha över 100 000 euro på ett konto är inte ovanligt. Många riskerar att förlora sin pensionsförsäkring.

Orubblig tro

När Johan kom hit för tre år sedan för att jobba för ett spelbolag fanns en nästan orubblig tro på den egna ekonomin. Då tyckte cyprioterna att EU var toppen.

Johan tar en klunk av sin cappuccino.

– Nu finns ett enormt hat mot framförallt Tyskland. Man jämför Angela Merkel med Hitler. Folk är livrädda för vad som ska hända. Det går massor av rykten och spekulationer.

Det finns också ett starkt missnöje med den gamla regeringen som måste mörkade problemen.

– En taxichaufför jag åkte med tyckte att hela den gamla regeringen borde gripas och ställas inför rätta. Han sa att de kört i 200 kilometer i timmen utan säkerhetsbälte och med det cypriotiska folket i baksätet.

Värst av allt är att det förmodligen bara blir värre och värre från och med nu.

– Det existerar en enorm bostadsbubbla på ön där små lägenheter säljs för en miljon trots att utbudet är mycket större än efterfrågan, berättar Johan. Vem ska kunna köpa lägenheter och hus om många av de rika utlänningarna försvinner?

Blicken förlorar sig i fjärran.

– Jag är verkligen orolig för hur det ska gå för mitt nya hemland. Jag har mitt liv här nu med flickvän och vänner. Istället för att sticka vill jag stanna kvar och försöka rida ut stormen.

ARTIKELN HANDLAR OM