Skyllde på tvillingbror – friades i hovrätten

Fortkörningsboten avskriven efter annorlunda förklaring

NYHETER

Mannen stoppades av polisen efter att ha kört i 50 på en 30-sträcka.

I tingsrätten förnekade han att han kört bilen – och skyllde på att tvillingbrodern tagit hans körkort.

Nu har han friats av hovrätten.

En 26-årig man från södra Stockholm stoppades 27 september av polisen då han kört 20 kilometer i timmen för fort på en 30-väg.

Han legitimerade sig, men då han inte ville skriva under någon bot togs ärendet upp i tingsrätten.

Där tvärnekade han till att han framfört fordonet.

”Det var inte han som körde bilen. Han har en tvillingbror som ser identisk ut och det kan vara tvillingbrodern som körde bilen vid det aktuella tillfället och som utgav sig för att vara honom för att undkomma brott. Det kan även ha varit någon annan än tvillingbrodern som körde”, skriver tingsrätten om hur 26-åringen förklarat sig.

Oenig rätt

Men en oenig tingsrätt köpte inte försvarstalet – och dömde honom till 2 800 kronor i böter för brott mot trafikförordningen. Tingsnotarien ville däremot fria mannen – och hon skulle få rätt.

När hovrätten i förra veckan tog upp fallet blev det nya bud. Där ansågs inte att åklagaren ha lyckats bevisa att 26-åringens förklaring är orimlig.

”Denna uppgift har inte motbevisats av åklagaren och den är inte sådan att den kan lämnas utan avseende. Hovrätten anser därför att det inte kan anses ställt bortom rimligt tvivel att det var XX XX (namnet struket) som framförde bilen vid aktuellt tillfälle och att åtalet därför ska ogillas”, skriver Svea hovrätt.

Ville se fällning

Åklagaren Carolin Hagvil Andersson vid Söderorts åklagarkammare tycker inte hovrätten gjort rätt.

– Rent allmänt kan jag ju säga att jag inte ser någon problematik mot bakgrund av att det är ett enskilt fall. Min inställning var ju att åtalet skulle gillas, säger hon till Aftonbladet.

Ett indicie som möjligtvis skulle kunna styrka 26-åringens förklaring är att han tidigare råkat ut för något liknande.

”Vid ett tillfälle var han misstänkt för grovt rattfylleri men åtal väcktes inte då han kunde visa att han satt frihetsberövad vid tiden för brottet”, skriver tingsrätten.

Fotnot: Aftonbladet har sökt 26-åringen och hans tvillingbror för en kommentar.