Klädde sig romskt – utkörd från lägenhet

Charlotte: ”Hyresvärden sa att grannarna störde sig, men vi hade bra kontakt”

Foto: BRITA NORDHOLM
Charlotte är finsk-rom och bär traditionell klädsel offentligt. Det gör att hon ständigt måste utstå trakasserier.
NYHETER

När hyresvärden såg att hon var rom blev Charlotte ombedd att klä sig annorlunda eller flytta.

– Han lät mig inte vara ifred. Till slut flyttade jag för att jag inte orkade, säger Charlotte till Aftonbladet.

Sen tog det ett år för henne att hitta ny bostad.

Charlotte hade precis flyttat in i sin första lägenhet i Linköping när hon fick påhälsning av hyresvärden.

– Han sa att grannarna stör sig på att jag bär mina kläder. Då sa jag att det kan inte stämma, jag har bra kontakt med grannarna, säger Charlotte som egentligen heter något annat.

Charlotte är finsk-rom och bär traditionell klädsel offentligt. Något hyresvärden anmärkte på upprepade gånger med hänvisning till att grannarna klagade och att Charlotte måste sluta klä sig som en rom – eller flytta.

– Han lät mig inte vara ifred. Till slut flyttade jag för att jag inte orkade, säger Charlotte till Aftonbladet.

Bostadslös i ett år

Efter att hon lämnat bostaden i Linköping flyttade hon hem till sin mamma där hon blev kvar i ett år innan hon hittade en hyresvärd som ville hyra ut till henne. Numera säger Charlotte aldrig att hon är rom när hon söker lägenhet eller jobb.

– Man får passa sig. Men sen när de ser en säger de ändå att “vi har ingenting”. Det är samma med hotellrum, säger Charlotte.

Mest utsatta gruppen

I betänkandet från Arbetsmarknadsdepartementet ”Romers rätt” från 2010 konstateras det att ”Romerna är utan jämförelse den folkgrupp i Europa som historiskt har varit och i nutid är mest utsatt för förföljelse och rasism i alla dess former”.

För Charlotte går det inte att undvika fördomarna mot romer.

– Här i Linköping bor det många romer, ändå beter sig folk som att de aldrig sett en förr. De glor och ger kommentarer.

Charlotte försöker dölja sitt romska ursprung i telefonsamtal med arbetsgivare eller hyresvärdar. Samtidigt klär hon sig i traditionella romska kläder offentligt, något som leder till allt från blickar till att butiksbiträden erbjuder sig att bära varukorgen åt henne.

”Vet vad ni gör”

– Det händer i varannan affär. Jag har flera gånger frågat i butiker: “Varför tittar ni så mycket?”, då säger de att de bara vill ha extra koll på oss: “Vi vet vad ni gör”.

När Charlotte lämnat lägenheten och flyttat hem till sin mamma anmälde de hyresvärden till Diskrimineringsombudsmannen som drev frågan till en förlikning där hyresvärden betalade 37 500 kronor till Charlotte, som egentligen heter någonting annat.

ARTIKELN HANDLAR OM