Tvingade 10-åring till gynekologisk undersökning

– Misstänkte könsstympning under semestern

NYHETER

En 10-åring tvingad till gynekologisk undersökning. En kvinna som kallas "negerfitta" av en taxichaufför och kommun som har 50 städare med utomnordiska namn, men inte en enda i chefsposition.

En sjuksköterska i Uppsala fattade misstankar om att en flicka med föräldrar från Somalia förts ur landet för könsstympning, varpå sköterskan ringde polisen. Därefter hämtades flickan av polis och tvingades till en gynekologisk undersökning samtidigt som föräldrarna förhördes.

Undersökningen visade att flickan inte könsstympats. I själva verket hade familjen bara åkt på semester till Afrika.

DO tog fallet till Uppsala tingsrätt som dömde Uppsala kommun att betala totalt 72 000 kronor till flickans familj samt ersätta DO med 112 919 kronor i rättegångskostnader.

Ingen utomnordisk chef i Kalmar

I Kalmar kommun har var tredje städare utomnordiskt namn, skriver Barometern. Men ingen av Serviceförvaltningens 35 chefer.

– Väldigt få av de sökande till dem (chefstjänsterna, förf. anm.) har haft utländsk bakgrund. När vi sökte chef för centralförrådet var det två av sextioen som hade utomnordiska namn, säger Anette Andersson, chef för serviceförvaltningen.

Lagen om åtgärder mot etnisk diskri­minering i arbetslivet kräver att arbetsgivare jobbar aktivt och målinriktat för att främja mångfald i arbetslivet.

Kallade kvinna “negerfitta”

En person med funktionsnedsättning och dennes ledsagare åkte färdtjänst med Taxi 020 i Stockholm. Efter att chauffören kört vilse blev han arg och sa till kvinnan, som är mörkhyad: “håll käften neger [...] fittjävel [...] negerfitta”. Då ringde kvinnan polisen och berättade att hon var fast i en bil med chauffören som körde för fort och kallade henne neger.

När chauffören släppt av kvinnan och den funktionsnedsatta personen avslutade han  med “negerjävel” – och körde iväg. Efter att Diskrimineringsombudsmannen tagit sig an ärendet förlikade Taxi 020 och betalade ut 110 000 kronor till kvinnan.

Romer nekades mat

Ett par och deras dotter kom till Café och restaurang Vendetta för att äta. Där vägrar kocken laga mat åt dem. Orsaken ska enligt restaurangen vara att familjen brukade gå på restaurangen, äta halva rätterna och sedan klaga för att slippa betala. Men tingsrätten menade att restaurangen diskriminerat familjen på grund av etnicitet och dömer Café och restaurang Vendettas ägare till 25 000 kronor och att ersätta rättegångskostnader på 123 802 kronor.

Läkare nekades bostad

En man utan svenskt medborgarskap men med jobb på sjukhuset i Gävle sökte lägenhet i staden. Via internet hittade han en lägenhet hos fastighetsbolagen Fastpartner och Fastighetssnabben. Men från företagen fick han beskedet att bara svenska medborgare fick hyra.

Mannen har arbetat som läkare i Sverige till och från innan och efter händelsen och anmälde företagen till Diskrimineringsombudsmannen.

Efter förlikning betalar Fastpartner AB och Fastighetssnabben AB ut 110 000 kronor till mannen.