MP vill ha integrationsallians med regeringen

Hyllar Bengt Westerberg – men sågar Erik Ullenhag

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Mehmet Kaplan.
NYHETER

Miljöpartiet vill samarbeta med regeringen mot rasism.

Kravet: Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tar partikamraten Bengt Westerbergs råd.

Under tisdagseftermiddagen lämnade Miljöpartiets integrationspolitiska talesperson Mehmed Kaplan in en officiell fråga till integrationsministern:

– Hur har stadsrådet Erik Ullenhag tänkt att han ska agera för att moverka det vi kallar vardagsrasism? Säger Kaplan till Aftonbladet.

Bakgrunden är den senaste tidens uppmärksammade fall av diskriminering – och migrationsminster Tobias Billströms utspel.

Kräver besked

– Jag tycker det är förtecken på ett samhälle som jag vet att vi inte vill ha. Då måste intregrationsministern markera och vara tydlig med vad han tycker. Särskilt med tanke på var som hänt med hans kollega migrationsminister Tobias Billström, säger Mehmet Kaplan.

Nu kräver Miljöpartiet tydligare besked i frågan från integrationsminister Erik Ullenhag.

– Jag är förvånad att han inte gör någonting nu, nu är det läge att vara tydlig i de här frågorna. Vi ska inte vara ett land där vi gör skillnad på människor utifrån utseende, hårfärg eller ursprung.

”Finna en samarbetspartner”

Men med kraven kommer ett erbjudande: Miljöpartiet kan tänka sig att backa folkpartisten Bengt Westerbergs förslag på hur rasismen i Sverige ska hanteras.

– Det vore viktigt att titta närmare på den palett av åtgärder som hans egen partikamrat Bengt Westerberg la fram i utredningen ”Främlingsfienden inom oss”. Den tar upp ett antal frågor som är värda att lägga förslag kring, säger Mehmet Kaplan som ser möjlighet till allians med alliansen:

– Där kommer integrationsministern finna en samarbetspartner i Miljöpartiet. De förslagen som Bengt Westerberg har lagt är utmärkta.