Nya uppdraget: Vakta prinsen

New Jersey-guvernören Chris Christie agerar förkläde när Prins Harry besöker USA

1 av 2 | Foto: MER EVANS/AP
Chris Christie var en populär kandidat till att utmana Obama i förra året presidentval, men tackade nej. Istället hyllade han presidentens ledarskap under stormen – och ökade sina egna chanser att efterträda honom.
NYHETER

Förra gången Prins Harry besökte USA dansade han naken i Las Vegas.

Inför prinsens kommande resa får han nu oväntat stöd – från den kontroversiella guvernören Chris Christie.

– Jag kommer spendera hela dagen med Prins Harry. Tro mig – ingen kommer att vara naken, säger Christie i en radiointervju.

Knark, naziuniformer och nakenbilder. Prins Harrys liv har kantats av flera skandaler.

Senaste gången prinsen besökte USA fångades han på bild under ett parti "nakenbiljard" tillsammans med en okänd kvinna i Las Vegas - och bilderna spreds som en löpeld över världen. 

”Många unga människor gör misstag”

Inför prinsens kommande vistelse har spekulationerna därför varit många kring vad den festglada kungligheten ska hamna i för trubbel den här gången.

Men i en radiointervju som sändes i tisdags går den republikanska guvernören Chris Christie ut till prinsens försvar. 

– Prinsen har bett om ursäkt för sitt beteende. Många unga människor gör misstag, säger han i en radiointervju och lovar den brittiska drottningen Elisabeth II att hålla prinsen i handen under resan.

– Hon kan lita på att hennes älskade sonson är i goda händer hos guvernören av New Jersey, säger Christie.

Båda är kontroversiella

Den brittiska prinsen har blivit både älskad och hatad för sina klavertramp under åren - något guvernör Christie förmodligen kan relatera till.

Den omfångsrika och högljudda politikern blev en välkänd figur och omtalad för sina raka uttalanden och oväntade stöd till president Obama efter orkanen Sandy i fjol. Det republikanska partiet rasade och Christie beskylldes för att ha hjälpt demokraterna till en andra valseger.

Elaka tungor menade dessutom att guvernören använt sitt politiska kapital för att komma nära sin stora idol och presidentens vän - Bruce Springsteen.

Ser fram emot prinsens besök

Trots kritiken från de egna leden är Chris Christie redan nu en förhandsfavorit inför presidentvalet 2016 och säger i radiointervjun att han ser fram emot prinsens besök.

– Jag glädjer mig över att han vill komma hit och se förstörelsen med egna ögon och att han vill hjälpa till. Jag kommer spendera hela dagen med Prins Harry. Och tro mig - ingen kommer att vara naken, säger han.

Älskade, hatade och kontroversiella

Chris Christie

Beskrivs av sina kritiker inom det republikanska partiet som en högljudd gaphals som hjälpte President Obama att bli återvald 2012.

I samband med orkanen Sandy 2012, bara månader innan presidentvalet, gav han president Obama sitt fullhjärtade stöd.

Flera bedömare menade att Christies agerande skadade republikanernas kandidat Mitt Romney - och att guvernörens agerande mest handlade om att få träffa sin stora idol Bruce Springsteen.

Christie hade innan orkanen Sandy drog in över New Jersey varit på drygt 130 konserter med "Bossen" och flera gånger försökt träffa rockikonen. Springsteen, uttalad demokrat, hade dock ignorerat guvernören - och passat på att ge honom politiska kängor från scen när han spelade i deras gemensamma hemstad New Jersey.

I samband med en välgörenhetskonsert för orkanen Sandys offer fick Christie dock äntligen träffa sin idol.

– Bruce och jag fick möjligheten att prata en stund i fredags natt. Vi kramades och han sa till mig "nu är det officiellt, vi är vänner", sa Christie vid en presskonferens kort efteråt.

Uttalandet mötte hård kritik och Christie anklagades för att ha använt sitt politiska kapital och orkanen Sandy för att komma nära sin idol.

Trots kritiken ses Christie som en möjlig kandidat inför valet 2016 och beskrivs av sina anhängare som rättfram, ärlig och handlingskraftig.

Prins Harry

Är den tredje i tronföljden efter sin farmor Drottning Elisabeth III och har varit föremål för en mängd skandaler under åren som gått.

2002 skickades den då 17-åriga prinsen till en klinik för att bli kvitt sitt cannabismissbruk.

Tre år senare hamnade prinsen i blåsväder igen när han poserade med en hakkorsarmbindel på en maskerad.

I augusti 2012 var det dags igen - vid ett besök i USA fotades Harry när han hade efterfest med en okänd kvinna och spelade "nakenbiljard".

Prinsens rykte har dock förbättrats under åren. Förra året tjänstgjorde han i den brittiska armén som helikopterpilot och deltog i strider i Afghanistan.

Prins Harry har hyllats för sin insats i kriget mot talibanerna och under sin planerade resa i USA ska han besöka veteransjukhus och militärsjukhus.