Tre män befaras döda i norsk lavin

Polisen: "Vi har slutat leta"

1 av 2 | Foto: TRULS AASNES/SCANPIX
Räddningstjänst och frivilliga deltar i räddningsaktionen i Tromdalen.
NYHETER

Tre män befaras ha dött i en lavin i nordnorska Senja.

Ett omfattande räddningspådrag letade efter männen sent på tisdagskvällen – utan resultat. 

– Det har gått så lång tid att vi inte längre letar efter överlevande. Vi letar efter omkomna, säger polismästaren Ole B. Sæverud.

De 30-åriga männen befann sig i området tillsammans med sina familjer och gav sig under förmiddagen ut på en skotertur i fjället. Klockan 16:38 fick polisen larm om att en lavin hade gått i området.

– En bekant blev bekymrad över att de inte kom tillbaka. Han åkte ut för att leta efter dem och såg då spår efter lavinen. Han såg skoterspår som ledde in i snömassorna, men inte ut, säger insatschefen Steinar Gudmundsen, till norska VG.

Hårt väder stoppade sökandet

Polis, hundar och frivilliga deltog under tisdagskvällen i sökandet efter de tre männen. En ambulanshelikopter sökte också av området men tvingades vända tillbaka på grund av rådande väderförhållanden. Vid 21-tiden blåstes räddningsinsatsen av på grund av det hårda vädret. En snöskoter och en hjälm hittades under kvällen i rasområdet, men de tre männen är fortfarande försvunna, rapporterar norska medier.

– Det har gått så lång tid att vi inte längre letar efter överlevande. Vi letar efter omkomna, säger polismästaren Ole B. Sæverud.

Lavinrisken har varit hög i stora delar av Norge under tisdagen och flera laviner har gått under dagen. Så sent som i går omkom en 38-årig man när en lavin gick i Tromsø.

ARTIKELN HANDLAR OM