USA tar det lugnt – men hotet oroar

NYHETER

NEW YORK. Att påstå att de nordkoreanska hoten satt skräck i USA vore verkligen att ta i.

Men ett visst mått av olust fortplantas oundvikligen genom ett land som en till synes galen statschef vill attackera med kärnvapen.

Per Bjurman.

Tonen i den antiamerikanska retoriken från Pyongyang har alltså skärpts ytterligare de senaste dygnen.

Den nordkoreanska regimen meddelade under tisdagen att man försatt sin militär i högsta beredskap och laddat långdistansmissiler för attacker mot Guam, Hawaii och det amerikanska fastlandet, vad det nu innebär.

Allmänheten tar det lugnt

Och talesmän för försvarshögkvarteret Pentagon har redan sedan tidigare klartgjort att man tar hoten på största allvar.

Däremot kan man knappast påstå att den amerikanska allmänheten är särskilt skakad.

Nu bor jag visserligen i New York, av allt att döma bortom räckhåll för nordkoreanska missiler, och att tillvaron här flyter på precis som vanligt är kanske inte så konstigt, men inte heller från de västligare delarna av kontinenten, eller ens Hawaii, kommer rapporter om någon överdriven fruktan.

Diskuteras på dinern

En allmän känsla råder av att det är något nästan komiskt över de bombastiska harangerna från den isolerade kommunistdiktaturen. Likaså över den unge ledaren Kim Jong-Un. Det är ändå bara några veckor sedan han hade något slags absurd fest och lekstund med tragiske basketstjärnan Dennis Rodman i Pyongyang...

Skulle en attack mot alla odds äga rum är man dessutom fullständigt förvissad om att USA kan försvara sig och eliminera direkta missilträffar.

Samtidigt kommer ämnet upp hela tiden. Det diskuteras vid borden på min lokala ”diner”, det vevas ständigt i media.

Konsekvenserna förfärliga

Så ett litet stråk av olust finns där. Ett litet korn av obehag. Det är svårt att undvika i ett land som en statschef som inte direkt förefaller balanserad och rationell hotar med kärnvapen.

Och oavsett om amerikanska mål träffas eller inte skulle ju konsekvenserna av en kärnvapenkonflikt mellan Nordkorea och resten av världen kunna bli groteskt förfärliga.

Så den amerikanska sömnen är inte helt ostörd denna tidiga vår.

ARTIKELN HANDLAR OM