Englas mamma behöver din hjälp

Skänk pengar till Englas mammas rättegångskostnader

1 av 3 | Foto: HANNAH MODIGH
FÖRLORADE MÅLET Carina Höglund stämde staten på grund av polisens hantering av mordet på Pernilla Hellgren. Om gärningsmannen Anders Eklund hade gripits kunde hennes dotter Engla varit vid liv i dag. Carina Höglund förlorade målet och nu måste hon stå för alla kostnader själv.
NYHETER

Englas mamma, Carina Höglund, döms att betala 40 000 kronor av statens rättegångskostnader.

Nu startas en insamling på nätet för att hjälpa ­henne.

– Vi har ett system som inte fungerar, säger programledaren Robert Aschberg.

Englas familj tycker att polisen slarvat i utredningen av mordet på Pernilla Hellgren. Slarv som ledde till att Engla mördades av Anders Eklund. I september 2012 lämnade de in en stämningsansökan mot staten.

I fredags avslogs ansökan och Carina Höglund ska ­betala statens rättegångskostnader på 40 000 kronor.

Flera reagerade på beslutet. En av dem var Daniel Daboczy, grundare av insamlingssajten Funded by me.

– Jag läste på Aftonbladet.se i fredags och kände väldigt mycket med Carina Höglund.

Över 20 000 kronor

Han startade själv en insamling för att täcka Carinas totala rättegångskostnader på 110 000 kronor. I skrivande stund har man fått in över 20 000 kronor. Hela beloppet kommer att gå till Englas mamma.

Flera tunga profiler ställer sig nu också bakom insamlingen.

– Det är klart jag ställer upp. Svenska polisen har ett problem som bara löser femton procent av brotten. Det är ett system som inte fungerar, där människor ­tyvärr drabbas såhär, säger Robert Aschberg.

En annan som stöder Englas familj är Leif GW Persson. Han säger att polisarbetet kring mordet på Pernilla inte följde de anvisningar som finns.

Kan vara aktuellt

– Hade man gjort vad man ska så hade Eklund gripits inom ett år efter mordet.

Leif GW instämmer också i Robert Aschbergs kritik av det svenska rättssystemet.

– Sedan har ju regeringen en möjlighet att sköta detta vid sidan om, de kan efterskänka rättegångskostnaderna. I just detta fall tycker jag att det kan vara aktuellt, säger Leif GW.

Har dödshotats

Englas mamma, Carina Höglund, är väldigt rörd över att så många vill hjälpa till.

– Det har funnits människor som hela tiden velat stötta mig, det ger mig en trygghet. Men jag driver inte detta för min skull, utan för andra i samma situation som kanske inte skulle få samma typ av stöd.

Hon berättar dock att ­alla inte är lika stöttande. Sedan Engla dog har hon mottagit dödshot.

– De tror att jag gör det här för egen vinnings skull. Därför vågar jag inte ta emot några pengar just nu. Först måste jag se till att summor utöver rättegångskostnaderna tillfaller en lämplig organisation eller liknande, så att inte folk tror att de tillfaller mig.

Daniel Dabocsy är införstådd i Carinas problem och säger att de insamlade pengarna kommer finnas där för henne, när hon känner att hon kan ta emot dem.

Så här gör du för att skänka pengar

För att skänka pengar till insamlingen kan du skriva in länken: http://fundedbyme.com/projects/1694/insamling-for-englas-mamma/ i en webbläsare och sedan trycka på knappen ”Fund this project”. Där kan du själv välja hur mycket pengar du vill skänka och får sedan fylla i dina kortbetalningsuppgifter eller välja att få en räkning skickad på faktura. Sajten Funded by me är en svensk sida som möjliggör insamlingar på internet.

Vi stöder insamlingen

Thomas Bodström, advokat och före detta socialdemokratisk politiker:

– Jag och min kollega Claes Borgström är givetvis med och hjälper till. Vi ställer upp med 5 000 genom vår byrå. Det är onödigt att ­yrka på de kostnaderna, även om man har rätt till dem. Englas mamma har förlorat sin dotter och det är klart att man ska ta hänsyn till det. Jag vill inte säga att domslutet är fel, men det är onödigt.

Martin Timell, programledare:

– Jag hade inte tänkt på det, visste inte att det fanns en insamling. Känns vidrigt att man  måste vara rik och ha råd att kunna gå vidare för att få rätt. Man undrar om det finns en likhet inför lagen när det kostar så mycket. Det är klart att jag ställer upp.

Katarina Wennstam, författare och journalist:

– Det tycker jag låter som ett jättebra initiativ. Hon har varit så otroligt modig som ändå orkat dra det här ett varv till för att få ställa frågan: är det statens fel? Många andra har nog ställt den frågan när omständigheterna kring Pernillas död kom fram och det känns som att staten inte gjort allt. Det känns som att hon har gjort det här utifrån patos, för att ge sin dotters död någon slags mening, och då är det självklart att hon inte ska behöva hamna med den här kostnaden i slutändan.

Malena Ernman, operasångerska:

– Det är självklart att jag stödjer det här. Jag är själv mamma till två döttrar, det säger ju allt. Man blir ju vansinnig. Jag fick ont i magen, rent fysiskt ont i magen, när jag läste om det. Det är ens värsta mardröm som förälder och det är självklart att hon ska ha stöd efteråt. Det är överjävligt, helt enkelt. Det blir en ordentlig summa.

ARTIKELN HANDLAR OM