Annétthe: Jag är dömd på förhand

1 av 2 | Foto: DENNIS THERN
FÖRSTA BILDEN Straxt efter halv tio på onsdagsmorgonen rullade fångtransporten in bakom Pattaya District Court. Den bedrägerimisstänkta Annétthe Zettergren, 58, satt längst bak i bussen vid ett gallerförsett fönster.
NYHETER

PATTAYA. Straxt efter halv tio på onsdagsmorgonen rullade fångtransporten in bakom Pattaya Provincial Court. Den bedrägerimisstänkta Annétthe Zettergren, 58, satt längst bak i bussen vid ett gallerförsett fönster.

Hon hade orange fångdräkt, men slapp bojor.

– Jag vet inte mycket om vad som händer nu, säger hon till Aftonbladet.

Tre kvinnliga fångar släpptes ut först, sedan kom 17 män, alla med fotkedjor. Det rasslade när hela gruppen fördes in i domstolens lilla häkte. Män för sig. Kvinnor för sig. Annétthe Zettergren satte sig på betonggolvet och väntade på sin tur: hon skulle få sin straffavgift utdömd efter att ha vistats illegalt i Thailand.

– Jag mår bra, trots allt. Men jag vet inte mycket om vad som händer nu. Jag skulle åkt hem till Sverige i natt men så blir det troligen inte. Jag har inte fått mycket information från polisen om själva utvisningen, säger Annéthe Zettergren till Aftonbladet.

Hon hade tillbringat fyra nätter på Pattaya Remand Prison innan hon ställdes inför domstolen. I fängelset delade hon cell med 18 andra kvinnor. Hon uppfattade fängelset som rent och modernt men andra förhållanden skrämde henne:

”Många var sjuka”

– Många fångar var sjuka, bland annat i TBC och HIV. Jag såg också gravida fångar och även de som hade sina barn med sig i cellen. För min egen del var det svårt att sitta på betonggolvet eftersom jag har opererat mitt knä och har problem med att resa min. Och så skulle vi äta på bestämda klockslag vilket jag inte kan, berättar hon.

Annétthe Zettergren är först ovillig att prata med Aftonbladet. Henne advokat har gett order om att inte uttala sig för media. Efter en stund släpps hon ut ur gallerburen och vi får sitta på häkteschefens rum och prata. Hon mjuknar, skrattar en hel del och har flera bitska kommentarer. Enligt Annétthe Zettergren hittade polisen henne efter ett tips från "en person i min närhet som var ute efter pengar".

– Jag är dömd på förhand. Lokaltidningar i Värmland har bedrivit en jakt efter mig. Rotat i mina soptunnor och hängt runt huset. Det gick så långt att jag blev hjärtsjuk och fick åka ambulans. Hjärtat bara rusade av all stress, säger hon.

Är du oskyldig till de bedrägerier du anklagas för?

– Jag förnekar brott. Jag har slarvat med redovisningen det medger jag. Men det finns mycket mer i den här historien. Jag hade ändå tänkt åka hem nu. Jag ska ge min version. Men givetvis är någon ute efter att sätta dit mig.

Vem skulle vilja komma åt dig?

– Jag hade många politiska uppdrag hemma i Värmland. Det finns alltid någon som kan ha sina skäl.

Du satt bland annat i polisstyrelse i Värmland?

– Ja, nu har man gjort nya erfarenheter minst sagt. Både högt och lågt.

Har du pengar nu att betala böterna för din illegala vistelse i Thailand?

– Hur mycket blir det?

Runt 7 000 kronor.

– Får jag bara gå till bankautomaten så löser jag det.

Kan landa på fredag

Annétthe Zettergren ska under kvällen föras till immigrationshäktet i Bangkok. Där sitter redan hennes systerson och misstänkte medbrottsling. Båda ska utvisas så snart som mjligt.

Fyra svenska poliser är redan på plats i Bangkok för att eskortera de brottsmisstänkta.

– De åkte i går eftermiddag och kom fram i dag och nu ska det roddas med papper, säger Leif Hultman, pressinformatör vid Värmlandspolisen, till Aftonbladet.

Enligt Hultman landar sannolikt Annétthe Zettergren och systersonen på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM