Svaret: ”Det är svårt att ge läshänvisningar från Aten”

Utrikesminister Carl Bildt.
NYHETER

Bildts pressekreterare Erik Zsiga svarar på frågan om var Bildt hämtat sina uppgifter om att informationen från de hemliga regeringssamtalen 1976 stod i alla tidningar vid den här tiden:

”Vi är som sagt i Aten för att diskutera utvecklingen i regionen och kan inte härifrån kommentera vad som stod i svenska tidningar för snart 40 år sedan. Låt mig i sammanhanget dock återigen peka på att SVT-dokumentären visar att samtal mellan politiker och andra samhällsföreträdare och diplomater inte är ovanliga eller onormala. Svenska UD får t.ex. varje vecka in hundratals rapporter som påminner om det telegram från amerikanska UD från 1976 som Aftonbladet återkommer till. Det är helt enkelt en grundläggande del av det diplomatiska arbetet – har varit det länge.”

Det är inte riktigt svar på frågan, Bildt har vid upprepade tillfällen sagt att informati­on­en stått i tidningarna. Vi undrar därför vad han syftar på?

”Jag förstår. Men det är svårt att ge läshänvisningar från Aten en tisdagskväll om något som hände för snart 40 år sedan.”

Men han har återkommit till detta vid flera tillfällen, både i våra intervjuer och till SVT, vi undrar därför vad han grundar det på?

”Det är svårt att härifrån kommentera vad som stod i svenska tidningar för 40 år sedan, det får vi i så fall återkomma till”.

ARTIKELN HANDLAR OM