Mystiskt köttfynd i brittisk snabbmat

Testad curryrätt innehöll kött – men det handlade varken om nöt, fläsk eller häst

NYHETER

Ett brittiskt dokumentärteam har avslöjat ett nytt köttfusk.

En testad curryrätt innehöll kött – men det handlade varken om nöt, fläsk eller häst.

Nu frågar sig tidningen Daily Mail om det kan handla om hundkött.

Resultaten från testerna visas i BBC-dokumentären som sänds under onsdagskvällen. Teamet bakom dokumentären skickade prover av curryrätter och kebab som köpts från sex olika matställen i London.

Resultaten var minst sagt oroväckande.

En nötköttsrätt med sås av svarta bönor visade sig innehålla en stor mängd kyckling – och blod. En av hamburgarna som testades innehöll inget nötkött överhuvudtaget, men väl blod och hjärta.

Men resultaten skulle bli ännu mer alarmerande.

Vet inte vilket kött det är

– Just när vi trodde att det inte kunde bli värre, kom resultatet in för en indisk lammcurryrätt, säger en talesperson för programmet.

– Den innehöll kött, men köttet var inte lamm, inte fläsk, och inte heller kyckling eller nötkött. Inte häst och inte get heller.

Trots en mängd tester har laboratoriet inte kunnat gå till botten med var köttet kommer ifrån än.

Spekulerar fritt

Nu spekuleras det vilt i vad det kan handla om för kött.

Daily Mail skriver om fynd av hundkött som gjorts i djurfoder från Spanien och frågar sig om det kan handla om hundkött även i detta fall.

BBC-dokumentären gjordes som en uppföljning av de avslöjanden om hästkött som avlöst varandra under början av året. Flera stora svenska livsmedelsföretag har varit tvungna att dra in produkter efter hästköttsfynden.