Koll om det finns fläsk i nötkött

NYHETER

Över hundra produkter har testats i jakten på hästkött.

Nu utökar Livsmedelsverket sin granskning – och letar efter fläsk.

– Vi kollar det man tror att det är störst risk att det fuskas med, säger kemisten Ylva Sjögren Bolin.

Efter de första hästköttslarmen i februari beslutade Livsmedelsverket att genomföra tester av produkter som deklarerade nötkött. Enligt Ylva Sjögren Bolin, kemist på Livsmedelsverket, bestämde myndigheten då för att testa för både häst- och fläskkött.

– Vi började med analyser av hästkött, nu är vi klara med dem och fortsätter med analyser av gris-dna, säger hon.

Granskningen fortsätter

Livsmedelsverket undersökte över hundra nötköttsprodukter utan att hitta hästkött. Nu fortsätter alltså granskningen för att undersöka om det fuskas med fläskkött istället.

– Från början har misstanke funnits om att det särskilt är fläsk som man fuskar med, eftersom det är billigare än nötkött, säger Ylva Sjögren Bolin.

Risken för att fläsk skulle ha blandats in i nötköttsprodukter ansågs tillräckligt stor för att testerna skulle genomföras.

– Det fanns indikationer på att de hittat det i Storbritannien och i Sverige har vi haft skandalen med den färgade fläskfilén som såldes som oxfilé, säger Ylva Sjögren Bolin.

Fynd i Danmark

Tidigare i veckan hittade danska myndigheter spår av fläsk i kebabkött, vilket upprörde många.

– Det är ju många som inte vill ha fläskkött – inte minst av religiösa skäl. Därför kommer vi nu även att kontrollera om det finns fläskkött i de närmare 120 produkter med nötkött som har undersökts, säger Lukas Linné, pressekreterare vid Livsmedelsverket till TT.

Josefin Lundh/TT