Sista dagen i rätten för Södermannen

Åklagaren yrkar på sex års fängelse

1 av 4 | Foto: Jerker Ivarsson
NYHETER

Han är en av Sveriges värsta våldtäktsmän.

I dag hölls sista rättegångsdagen mot Södermannen, mannen som nu står åtalad för våldtäkt mot barn.

– Jag tilltvingar mig inget sex. Ni har skapat ett monster i tidningarna. Ni har förutfattade meningar, har han sagt i polisförhör.

Den 65-årige mannen kom i dag in i Attunda tingsrätt i en stickad beige tröja och dolde ansiktet för det fåtal åhörare som kommit för att bevittna den sista rättegångsdagen.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar eftersom målsägande är så ung men i dag, då åklagare och advokat höll sina pläderingar, släpptes allmänheten in igen.

I  januari i år kom det fram att Södermannen, serievåldtäktsmannen som på 70- och 80-talet spred skräck i Sverige, hade gripits för nya brott.

Den här gången handlade det om våldtäkt av en flicka som bara var 14 år när övergreppen misstänks ha inletts.

Levt på camping

Den i dag 65 år gamle mannen har kallats för en av Sveriges värste serievåldtäktsmän och har dömts för sammanlagt 26 överfall på kvinnor.

1987 skrevs han ut från Karsuddens sjukhus där han avtjänade sin sista påföljd för en serie våldtäkter i Stockholm.

Sedan dess har det varit tyst om mannen som enligt bekanta levt ett tyst och tillbakadraget liv på en husvagnscamping i Stockholmsområdet.

"Finns inget vackert i detta"

Och det är där, i den slitna husvagnen med förtält där han bott de senaste åren, som de nya övergreppen misstänks ha ägt rum.

Flickan, som då bara var 14 år, kom i kontakt med den 49 år äldre mannen då hon ville köpa cigaretter. Han föreslog att hon skulle röka marijuana istället och de bytte nummer.

Så inleddes deras bekantskap som 65-åringen kallat för en vänskapsrelation som övergick till en kärleksrelation.

– Men det finns ingenting vackert i det här, säger målsägarbiträde Sofia Möller som menar att 65-åringen visste om den 14-åriga flickans svåra livssituation men istället för att hjälpa henne ledde henne in i ett drogmissbruk och utnyttjade henne.

Barnvåldtäkt

65-åringen misstänks för våldtäkt mot barn, våldtäkt och köp av sexuell handling av underårig. Utöver sexualbrotten misstänks han även för narkotikabrott. Han ska enligt åtalet med hjälp av narkotika försatt flickan i hjälplöst tillstånd innan han förgripit sig på henne i sin husvagn.

–  Det har inte skett i de termerna, det kan ni glömma, säger han i förhör.

"Ni har skapat ett monster"

Den i dag 65 år gamle mannen har nekat sig igenom i stort sett hela åtalet som åklagaren uttrycker sig.

Han medger att han har haft sex med den socialt utsatta tonårsflickan men menar att han väntade till dess att hon fyllt 15.

Han menar att han sett flickan som en vän han haft sex med och hjälpt med pengar.

– Jag tilltvingar mig inget sex. Ni har skapat ett monster i tidningarna. Ni har förutfattade meningar, har han sagt i polisförhör.

Åklagare Emelie Källfelt säger dock att flickan är mer trovärdig än den åtalade mannen.

– Hon har berättat återhållsamt och självupplevt. Hon kan svara på alla frågor som ställs och svaren är logiska. Inget av vittnena säger att det är här inte är sant. De säger snarare: Hon skulle inte ljuga om sådana saker, sa Källfelt under sin slutplädering.

Patric Lindblom, 65-åringens advokat, menar att det inte är styrkt att 65-åringen haft samlag med flickan innan hennes 15-årsdag och att de händelser efter flickans 15-årsdag som åklagaren benämner som våldtäkt inte är det.

Sex års fängelse

Advokaten menar att de narkotikabrott som 65-åringen erkänt motsvarar några månader i fängelse, tid som han redan suttit av under sin tid i häktet.

– Jag menar att han bör försättas på fri fot, säger Patric Lindblom.

Åklagaren yrkar på sex års fängelse för 65-åringen.

Enligt målsägarbiträdet så mår flickan fortfarande dåligt efter det som hänt.

– Jag refererar till ett samtal som både målsäganden och den misstänkte är ense om har inträffat. Det är när han säger till henne: "far åt helvete". Och hon svarar: "jag är redan där", säger Sofia Möller.

Dom meddelas den 9 april klockan 11:00. Södermannen ska kvarbli i häktet fram till dess att dom meddelas.

Han är enligt rätten fortfarande misstänkt för de brott han står åtalad för.

FAKTA

Dömd för 26 övergrepp

• 1971-1974 våldtogs 15 kvinnor i Göteborg, de flesta i bostadsområdet Haga, av vad polisen antog var samma man.

• Tillvägagångssättet var oftast detsamma. Mannen tog sig in hos ensamstående kvinnor, oftast via ett fönster. Han maskerade sig och våldtog kvinnorna under knivhot.

• Till sist ledde spåren fram till en 27-årig man som greps och erkände 13 våldtäkter. Han dömdes till fyra års fängelse, men han släpptes efter två år då straffet omvandlades till villkorlig dom.

• 1982 våldtogs flera kvinnor i Stockholm. Även denna gång tog sig våldtäktsmannen oftast in genom fönster och våldtog kvinnor i deras egna sängar.

• Efter en tids polisarbete började man koppla samman tidigare våldtäkter, ända sedan 1978, med varandra. Man misstänkte att det kunde handla om en serievåldtäktsman. Tillvägagångssätten påminde brotten som inträffat i Göteborg flera år tidigare och spåren ledde fram till den då 35-årige mannen.

• 1983 dömdes han till sluten rättspsykiatrisk vård för elva våldtäkter. 21 dagar efter gripandet flydde han från Karsuddens sjukhus, Han kunde gripas först 1985.

• Två år senare släpptes han fri.

• De nya misstankarna gäller våldtäkt mot barn vid flera tillfällen under perioden maj 2010 - april 2011, köp av sexuell handling av barn vid flera tillfällen under perioden april 2011 - december 2012, våldtäkt vid ett tillfälle under vintern 2012, våldtäkt vid ett tillfälle under hösten 2012 och narkotikabrott under perioden april 2011 - januari 2013.