Lappen avslöjade tjuvarnas knep

Glömde sina instruktionerna på brottsplatsen

Fusklappen.
NYHETER

De två inbrottstjuvarna förberedde brott.

Men glömde något viktigt efter sig.

–  Jag aldrig upplevt något liknande, säger polischef Trond Widmer.

Den unika lappen hittades några dagar efter att den norska polisen gripit två personer som smugit runt i ett bostadsområde i Askim på lördagen.

De två männen, som båda är från Lettland, hade satt upp pinnar utanför ytterdörrarna. Polisen misstänker att de förberedde brott. 

Ritningen som hittades på platsen tros vara en beskrivning av hur tjuvarna ska ha kartlagt vilka husägare som är hemma i påsk – genom att just sätta en pinne mot ytterdörren.

Beskrivning av brott

Trond Widmer som är polischef i Askim tror lappen är skriven av de misstänkta tjuvarna, alternativt att någon skrivit den till dem.

– Det kan vara deras lapp, men jag har ingen garanti för det. Men det ser ut att vara en beskrivning av hur de har förberedd sig för vad vi tror är stöld, säger Trond Widmer enligt VG.

Texten är skriven på engelska och illustreras med bilder.

"Placera en pinne vid dörren. Gå tillbaka på natten för att kontrollera pinnen. Ta grejerna, tillbaka till Lettland!", står det punktvis.

Lappen ska nu analyseras och undersökas så att man får klart för sig var den kommer ifrån – sen ska polischefen Trond Widmer hänga upp den på väggen.

– Under alla mina år i tjänst har jag aldrig upplevt något liknande. Jag ser humor i det här, men samtligt tycker jag att det visar hur listiga de är, säger Trond Widmer till lokaltidningen Smaalenenes Avis.

Till de som planerar att åka bort i påsk och är oroliga för inbrottstjuvar vill polischefen ge några tips:

– Prata med din granne och be om hjälp. Det är smart att ha någon som kan ta ett varv runt huset, säger Trond Widmer.