Tre skoteråkare befaras döda i lavin

NYHETER

Tre personer befaras ha omkommit i en lavin i norra Norge. Lavinfaran är stor och myndigheterna avråder från att ge sig ut på skidtur.

Under tisdagskvällen letade Räddningsmanskap efter de tre männen, men rasrisken var så stor att man tvingades avbryta arbetet. En hjälm och en skoter är det enda som hittills har påträffats efter sällskapet.

– Vi har gått över till en annan fas i räddningsarbetet nu, eftersom vi utgår ifrån att männen inte har överlevt, säger polismästaren Ole Sæverud.

Männen – alla i 30-årsåldern – hade åkt på skotertur från en stuga på Senja sydväst om Tromsø.

I Nordnorge är lavinfaran de närmaste dagarna betydlig. Myndigheterna avråder från att ge sig ut på skidor i påsk.

Lavinforskaren Stefan Mårtensson vid Luleå tekniska universitet understryker vikten av att ta del av så mycket information som möjligt om lavinrisken innan man ger sig ut i fjällen. Det är också viktigt att vara medveten om att bara för att det gick bra att åka i en dalgång i fjol så är det inte säkert att det gäller i år.

– När vi åker upp till påsk så ser ju snön ut som den såg ut i fjol, och då tar man med sig en bild av hur det var då. Men då har man inte historiken över hur snötäcket egentligen ser ut i år, säger Stefan Mårtensson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM