”Alla är så snälla”

Stort stöd till Englas mamma efter Aftonbladets artikel

1 av 3 | Foto: HANNAH MODIGH
FÖRLORADE MÅLET Carina Höglund stämde staten på grund av polisens hantering av mordet på Pernilla Hellgren. Om gärningsmannen Anders Eklund hade gripits kunde hennes dotter Engla varit vid liv i dag. Carina Höglund förlorade målet och nu måste hon stå för alla kostnader själv.
NYHETER

För att hjälpa Englas mamma, Carina Höglund, startades en insamling.

När Aftonbladet uppmärksammade initiativet exploderade det – över 200 000 kronor på en dag.

– Jag är otroligt tacksam och bara skakar när alla är så snälla, säger Carina Höglund.

Englas mamma, Carina Höglund, anser att polisen slarvade när de utredde mordet på Pernilla Hellgren. Slarvet ledde enligt henne till att Anders Eklund kom undan och senare kunde mörda hennes dotter Engla.

För att få upprättelse stämde Carina Höglund staten. Men hon fick avslag och ska nu betala rättegångskostnader på sammanlagt 110 000 kronor, varav 40 000 kronor till staten.

Startades en insamling

För att hjälpa Carina Höglund startade Daniel Daboczy, grundare till insamlingssajten Funded By Me, en insamling.

– Jag tycker det stora maskineriet borde ha varit lite mänskligare. Inte bara "här är domslutet och här är notan", säger Daniel Daboczy.

Insamlingen startades i fredags och sakta men säkert började pengarna trilla in. Så under onsdagsmorgonen publicerade Aftonbladet en artikel om insamlingen och då hände något.

– Först var det 28, sen 45, sen 70 och helt plötsligt nådde vi 110 000 kronor. Nu tickar det på och ligger över 210 000 kronor på tio timmar. Vi har aldrig haft så här mycket trafik till vår sida, säger Daniel Daboczy.

”Skakar när alla är så snälla”

Carina Höglund är själv rörd över stödet.

– Jag är otroligt tacksam och bara skakar när alla är så snälla, säger hon.

I skrivande stund har insamlingen nått över 245 000 kronor, vilket glädjer även Aftonbladets publisher Jan Helin.

– Det är fantastiskt när våra läsare engagerar sig för att hjälpa till. Jag vill tacka alla som skänkt pengar till insamlingen, säger han.

Överskottet ska redovisas

Det satta målet på 110 000 kronor har passerats med råge och just nu funderar Carina Höglund på hur överskottet ska hanteras.

– Allt har gått så snabbt men självklart kommer vi se till att pengarna går till någon som behöver dem. Vi tänker oss möjligtvis någon form av stöd till de som behöver hjälp med rättssäkerheten. Men vi kommer återkomma och vara tydliga med vart pengarna går, säger Carina Höglund.

FAKTA

Bakgrund - Detta har hänt

Lördag den 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund, på väg hem efter en fotbollsträning. Några hundra meter hemifrån hittar mamman ­hennes cykel. Cirka 200 frivilliga deltar i sökandet de närmaste dagarna.

Måndag den 7 april grips ­Anders Eklund, då 42, efter att en privatperson av en slump fotograferat både Engla och Anders Eklunds bil strax innan hon försvann.

Söndag den 13 april erkänner Anders Eklund både mordet på Engla och mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun den 4 juni 2000. Efter att han lett polisen till platsen, hittas också Englas kropp.

Måndag den 14 april bekräftar polisen att man redan 2006 fått tips om att Eklund skulle ligga bakom mordet på Pernilla. Rikspolisstyrelsens utredning ska senare visa att polisen kunde ha gripit Anders Eklund inom några månader redan år 2000, om arbetet skötts på rätt sätt.

Lördag den 10 maj begravs Engla i Stjärnsunds kyrka. Begravningen direktsänds i SVT.

Den 18 juli 2008 åtalas Anders Eklund för mord och grov våldtäkt på Pernilla Hellgren och Engla Juncosa Höglund, för försök till våldtäkt på en annan kvinna samt för barnpornografibrott och döms den 6 oktober till livstids fängelse.

I september 2012 lämnar Englas mamma, Carina Höglund, in en stämningsansökan mot staten. Hon anser att polisen slarvat i fallet om Pernilla Hellgren. Detta ska ha lett till att Anders Eklund kom undan och senare kunde mörda Engla.

Fredagen den 22 mars 2013 meddelas att stämningsansökan avslås och Carina Höglund ska stå för 110 000 kronor i rättegångskostnader, varav 40 000 kronor till staten.