Trump går till attack – mot svenska Vattenfall

Foto: AP
Miljardären Donald Trump.
NYHETER

Multimiljardären Donald Trump rasar mot planerna på en vindkraftspark som han menar kommer förstöra hans golfparadis.

Nu anklagar han huvudägaren svenska Vattenfall för korruption.

”Journalister – följ pengarna”, skriver han på Twitter.

I tisdags gav den skotska regeringen klartecken till en stor vindkraftspark som ska ligga i Aberdeen-bukten.

Planen är att resa elva toppmoderna vindkraftverk "ur nästa generation" till en kostnad av 2, 25 miljarder kronor.

Huvudägaren är svenska Vattenfall.

Fastighetsmagnaten och multimiljardären Donald Trump har i åratal motarbetat planen och meddelat att han tänker göra allt som står i hans makt för att stjälpa projektet.

Anledningen är parken enligt honom kommer förstöra utsikten från hans golfparadis vid Menie Links - enligt egen utsaga "världen bästa golfbana".

”Besatt av föråldrad teknik”

– De är fula, de är högljudda och de är farliga. Om Skottland fullföljer detta kommer landet få seriösa problem och förlora turister till ställen som Irland. De kommer skratta åt oss, sa han förra året enligt CBS.

Trump är själv halvskotte och har i takt med att projektet vuxit fram kommit med hätska utspel mot sin före detta vän, den skotske försteministern Alex Salmond.

Enligt Trump har Salmond lovat honom att parken aldrig kommer att byggas. Trump har även klargjort att han tänker ställa in bygget av ett 450-rums lyxhotell och semesterbostäder om han inte får sin vilja igenom.

– Alex Salmond är besatt av föråldrad teknik och han kommer att förstöra Skottlands magnifika natur. Även turismen, Skottlands största industri, kommer att slås i bitar, sa han i ett uttalande efter regeringens klartecken, enligt Guardian.

”Följ pengarna”

Sedan beslutet togs har Trump skrivit hätska kommentarer på Twitter.

I ett inlägg anklagar han Vattenfall och den skotska regeringen för korruption.

"Till alla journalister, granska de ekonomiska affärerna mellan medlemmar i det skotska parlamentet och Vattenfall. Följ pengarna", skrev han i onsdags.

Han gjorde också klart att han definitivt inte kommer att lägga ner stridsyxan.

”Aberdeen-kusten är spektakulär. Dess historiska värde och djurliv kommer att fläckas ner om dessa vindkraftverk byggs – men det kommer aldrig att hända.”

Flera miljöorganisationer i Skottland har däremot varit kritiska till Trumps golfanläggning och planerade hotellbyggnad eftersom de menar att det hotar djurlivet i området.