Läkare misstänks för närmare 300 mord

Foto: REUTERS/SCANPIX
Doktor Virginia Soares de Souza arresteras av polis i Curitiba.
NYHETER

Den brasilianska läkaren lekte Gud och ströp patienternas syretillförsel.

Virginia Soares de Souza utreds nu för närmare 300 mord och kan vara den värsta seriemördaren någonsin.

Motivet bakom morden tros ha varit att få fler lediga sängar på sjukhuset.

Läkaren och sjukhusdirektören Virginia Soares de Souza greps i Brasilien förra månaden. Misstankarna rörde sig om sju fall där hon stängt av syretillförseln och samtidigt pumpat in höga doser av muskelavslappnande droger i patienter på Evangelica Hospital i staden Curitiba.

Samtliga dog.

Ville skapa mer plats på sjukhuset

I takt med att åklagaren och hälsomyndigheter granskat läkarens aktivitet har fler fall nått dagens ljus. Utredarna utesluter inte att de har att göra med den värsta seriemördaren i historien.

– Vi har 20 fall som är avslutade och vi har nästan 300 fall som vi fortfarande undersöker, säger Mario Lobato som leder undersökningen i en intervju i tv-programmet Fantastico.

Mario Lobato säger att motivet till dödandet förmodligen har varit att de Souza ville skapa mer plats på sjukhuset. Enligt honom ”lekte hon Gud” när hon bestämde vilka som skulle få leva och vilka som skulle få möta döden, skriver brittiska Independent.

Struntade i tips

Flera patienter rapporterades vara vid medvetandet och kunde tala kort tid innan de dog.

– De har alla samma modus operandi, samma samband mellan drogen, dödsögonblicket och tidpunkten, säger Lobato till Guardian.

Ytterligare tre anställda på sjukhuset har åtalats misstänkta för inblandning i morden. Sjukhusledningen har också fått svidande kritik för att inte tagit ett anonymt tips om morden på allvar. Tipset ska ha kommit redan i mars förra året.

Kan vara värsta seriemördaren någonsin

Fallet har liknats med en brittisk doktor, Harold Shipman, som misstänks mördat mist 215 patienter och dömdes till fängelse 2004.

Om misstankarna mot de Souza stämmer – och dödssiffran går upp till 300 – skulle hon vara en av de värsta, kanske till och med den värsta, seriemördaren någonsin, skriver Telegraph.

Själv nekar hon till anklagelserna.