Terrordömd från Sverige fick nio år

NYHETER

Den 38-årige mannen lärde sig tillverka bomber hos al-Shabaab i Somalia.

Nu har han dömts till nio års fängelse för terrorbrott i USA.

– Han reste tusentals kilometer för att gå med i al-Shabaab, för att hjälpa till i dess terror och lära sig hur organisationen krigar, sade åklagaren Preet Bharara.

Mannen är enligt åklagaren eritrean och har uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt ett pressmeddelande från amerikanska federala polisen lämnade mannen sitt hem i Sverige i början av 2009. Han reste då till Somalia - och anslöt till den av EU och USA terrorstämplade organisationen al-Shabaab.

Bidrog med pengar

På plats i Somalia ska mannen enligt domslutet ha bidragit med 3 000 euro till al-Shabaab. Han ska också ha tränats militärt och utbildats i att tillverka bomber och att detonera sprängladdningar.

I Somalia ska han enligt domslutet ha köpt ett maskingevär av modellen AK-47, ammunition och två handgranater som han överlämnade till en al-Shabaab-ledare.

Några månader senare, i november 2009 greps han i Nigeria, där han enligt enligt New York Times förhördes av amerikanska agenter, misstänkt för att vara agent för al-Qaida.

Erkände sig skyldig

I mars 2010 överfördes 38-åringen till USA där åtal väntade i New York.

I juni i år erkände han sig skyldig till att ha levererat material till al-Shabaab och för att ha tränats militärt av organisationen.

I dag meddelade en domstol i New York att han dömts till 111 månaders fängelse, motsvarande 9 år.

– I dag slutar hans resa i fängelse och innebär den senaste segern i våra fortsatta ansträngningar att skydda amerikaner från terrorism, hemma och utomlands, säger Preet Bharara.