Säg omelett!

Följ med live från familjen Egmans äggkläckning – vinn tio biobiljetter

1 av 3
En bild på första pippin kan ge dig tio biobiljetter.
NYHETER

Familjen Egmans ägg dukas inte upp till påsk­buffén.

Istället firar deras ofödda kycklingar högtiden i en kläckningsmaskin.

Följ med live på Aftonbladet – från ägg till kyckling.

Under påskhelgen frossar svenskarna i ägg. Men hemma hos familjen Egman i Mälarhöjden i Stockholm kan de känna sig trygga.

Där ligger just nu ett antal ägg i en kläckningsmaskin sedan den 9 mars. Aftonbladet kommer att följa påskäggens förvandling genom en livekamera som står på dygnet runt under helgen.

Genom att följa kläckningen på webben och ta en bild på det första kläckta ägget kan du bli vinnare till tio biobiljetter.

Bäst när hönan ruvar

Hönsägaren Charlotte Egman, 44, ser efter äggen, minst tre gånger per dag lyfter hon på locket och vänder på varje ägg för att simulera effekten av en höna som ruvar.

– Det är alltid bättre när hönorna ruvar själva, men nu ska svenska folket få en chans att följa hur en kläckning går till, säger Charlotte.

– Förhoppningsvis kommer de kläckas på långfredagen eller påskafton.

Familjen Egman skaffade höns för ungefär tio år sedan och Charlotte är i dag aktiv i Svenska lanthönsklubben. I trädgården i Mälarhöjden lever fem hönor och två tuppar.

Äggen som nu blir tv-kändisar kommer efter kläckningen att tas om hand av familjen Egmans höna Chippen.

– Vi har ”lurat” henne att ligga och ruva på en handfull kokta ägg under tiden, på så sätt kommer hon vara i rätt läge tills kycklingarna kläcks, säger Charlotte.

Förbereder mamman

I går kväll förberedde Charlotte den blivande adoptivhönan genom att lägga två av de tio äggen från maskinen vid henne. Det är för att Chippen ska få chansen att förstå att de är på väg att kläckas. På så sätt kan hon sedan ta emot resten av kycklingarna när det är dags.

– Det är lite extra när man är med från början, man följer livets gång helt enkelt, säger Charlotte Egman.

ARTIKELN HANDLAR OM