Beväpnade män tog över stad i Mexiko

NYHETER

Ett beväpnat medborgargarde har tagit över kontrollen i mexikanska Tierra Colorado.

Man har gripit en politiker och satt upp vägspärrar.

– Kriminella kan agera fritt här, säger Bruni Placido Valerio.

Flera hundra beväpnade män har tagit över kontrollen i den mexikanska staden Tierra Colorado. De beskrivs som ett medborgargarde.

Man har gripit flera poliser och en lokalpolitiker med ansvar över säkerheten i staden.

De anklagas för att vara inblandade i dödandet av gruppens ledare, Guadalupe Quinones Carbajal, efter påtryckningar från lokala maffiagrupper.

Poliserna och politikern har överlämnats till statsåklagaren som har gått med på att undersöka misstankarna mot dem, skriver AP.

Sköt mot turister

På motorvägen intill staden har man satt upp provisoriska vägspärrar för att söka igenom bilar efter vapen.

En bil med mexikanska turister blev beskjuten när den vägrade stanna vid en av gruppens vägspärrar.

– Vi har tagit kontrollen över området eftersom kriminella kan agera här även på dagen, när myndigheterna bara tittar på. Vi har gripit den ansvarige för säkerheten i staden eftersom han samarbetar med kriminella och vet vem som dödade vår ledare, säger Bruni Placido Valerio från gruppen, enligt AP.

Misstänks samarbeta med kriminella

I Mexiko är det allt vanligare med medborgargarden utanför de stora städerna. De sätter upp vägspärrar och letar efter vapen och efterlysta kriminella.

Grupperna menar att de bekämpar våld, kidnappningar och drogrelaterade brott, men det finns en oro att grupperna gör mer skada än nytta. I vissa fall misstänks de själva samarbeta med kriminella och bryta mot mänskliga rättigheter när de griper människor.

Mexikanska myndigheter ser genom fingrarna på grupperna, eftersom man inte känner att man själva kan ha kontroll på områden ute på landsbygden.