Elektroniken avslöjar din personlighet

Foto: AP
En Android-telefon – mest populär ”lantliga” mobilanvändare, enligt undersökningarna.
NYHETER

Tycker du om att spendera pengar? Har du kanske en svaghet för komedier?

Att köpa en ny mobiltelefon kan kännas som ett simpelt val. Men faktum är att valet säger mer om din person än vad du tror.

– På 70-talet sa man ”du är vad du kör” nu är det din smartphone som berättar allt om dig, säger Roslyn Layton som är doktorskandidat i filosofi vid Köpenhamns universitet.

Experter är överens – den elektronik du väljer berättar mycket om vem du är.

Flera undersökningar har visat att kvinnor i större utsträckning väljer iPhone medan män väljer Android. Men man kan få reda på mer än så.

Sajten Hunch, som förutspår trender genom att undersöka beteende på internet, gjorde en undersökning för att se vilken personlighetstyp som var typisk för olika elektronikprodukter. Det skriver tidningen Mashable.

iPhone-användaren har inte tid

Har du en iPhone signalerar du till din omgivning att du inte har tid att syssla med teknik. Det behöver inte betyda att du inte är kunnig utan snarare att du har ”mycket viktigare saker att göra med din tid”. De som använder Apples produkter har i hög grad en universitetsexamen och är mer troligt liberala än användare av andra produkter. De är också extroverta och tycker om att spendera pengar.

Visar sin ståndpunkt

Den som använder Android verkar istället vara mer ”lantliga”, och har i större utsträckning än iPhone-användaren aldrig varit utomlands.

De är också vanligare att de röstar konservativt.

En del Android-användare väljer sin mobil för att visa sin ståndpunkt som ”iPhone-vägrare”.

De flesta har grupper eller personer som de umgås med eller strävar att bli som. Det menar Brent McFerran som marknadsföringsprofessor vid Michigan's Ross School of Business.

– Människor vill antingen vara som den gruppen eller så tar man avstånd från den genom att göra det motsatta, säger Brent McFerran.

Gillar att resa

Användare av Google Chrome's operativsystem är enligt undersökningen mer troligt ägare av husdjur (12 procent större sannolikhet än ägare av iPhones) och verkar gilla Comedy Central.

Den typiska Blackberry-användaren är den inåtvända stadsbon, både män och kvinnor, som gillar att resa. Windows-mobilanvändare sammanfattas som politiskt moderat, förorts-fotbollsmamma.

Även din dator säger vem du är. PC-användaren tenderar att bo i förorten eller på landsbygden. Medan Mac-användaren med större sannolikhet är stadsbo och mer troligt vegetarian än PC-användaren.

Apple-användaren är mer troligt i åldern 18 till 34, medan PC-användaren är mellan 35 och 49 år.

ARTIKELN HANDLAR OM